Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen2017-02-15T09:11:17+01:00
Kan een extraatje nog?2016-11-18T09:49:19+01:00

Indien je het Bonpard-voeradvies goed opvolgt en precies voert wat er op het voerschema vermeldt staat, krijgt je paard alles wat hij/zij nodig heeft. Wat ze nodig hebben aan voedingsstoffen kan afwijken van een gezond paard. Hij krijgt niet voor niets een speciaalvoer voorgeschreven door de dierenarts. Het is dan ook niet de bedoeling om naast dit “menu” nog andere voedermiddelen of supplementen te geven. Dit kan zelfs de werking van het voer en dus de resultaten teniet doen.

Hou dus vast aan de hoeveelheden en verdeel dit over 3 of 4 voerbeurten per dag. Een stukje appel of wortel zal zeker geen kwaad kunnen, maar laat het daar dan bij. Geef eventueel een klein handje Bonpard muesli als beloning, dan verander je in ieder geval niets aan de samenstelling van zijn rantsoen.

Alleen bij de dierenarts?2016-11-18T09:49:19+01:00

Bonpard is een dieetvoer voor paarden die dit voer krijgen voorgeschreven krijgen na een grondig onderzoek en diagnose van de dierenarts. Voor de overgang van het huidige naar het nieuwe rantsoen en de voortgang en controle van je paard geeft je dierenarts vakkundig advies. In principe haal je het voer dus bij de dierenartsenpraktijk.

Wil je meerdere zakken per keer meenemen, spreek dat dan met de praktijk af zodat ze voldoende op voorraad hebben en je niet voor niets komt. Bij een afname van tenminste 15 zakken voer kan de bestelling ook thuis worden afgeleverd. Overleg dit met de dierenarts, hij/zij doet de bestelling en vermeldt daarop je huisadres. Bestellingen kunnen in heel Nederland en België worden afgeleverd. Het is echter wel zo dat er iemand aanwezig moet zijn die kan tekenen voor ontvangst van de bestelling.

Wanneer Bonpard voer?2016-11-18T09:49:19+01:00

Bonpard voeders zijn speciale producten voor paarden met een bepaalde aandoening of klachten. Ook wordt Bonpard ingezet bij gezonde paarden die speciale behoeftes hebben zoals drachtige merries en veulens, oudere paarden, paarden op stalrust en sportpaarden. Is je paard gezond en heeft het geen bijzondere voedingsbehoeftes dan is een speciaalvoer dus niet nodig.

Heeft je paard meerdere keren koliek gehad dan kan dit aanleiding zijn voor je dierenarts om eens naar het rantsoen te kijken en te beoordelen of een speciaalvoer verbetering kan geven. Bonpard Colon en Bonpard Motility zijn hiervoor de aangewezen producten. Dit geldt ook voor paarden die al een aantal keer spierbevangenheid hebben gehad (Bonpard Muscle). Voor paarden met hoefbevangenheid is in eerste instantie een rantsoen van grofstengelig hooi, eventueel met een goed supplement met mineralen en vitaminen een goede start. Is het paard weer redelijk opgeknapt dan kan een speciaalvoer zoals Bonpard Colon geschikt zijn om ervoor te zorgen dat herhaling zoveel mogelijk voorkomen wordt.

Voor paarden die vermageren is een goed onderzoek naar de oorzaak door de dierenarts belangrijk. Allerlei aandoeningen kunnen ten grondslag liggen aan gewichtsverlies. Voor het weer in conditie komen kan Bonpard Muscle worden gebruikt. Een vetrijk voer met relatief laag gehalte aan zetmeel en suikers geeft veel “veilige” energie.  Voor senioren die vermageren is er Bonpard Senior, dat er niet alleen voor zorgt dat het paard voldoende en goed verteerbare energie krijgt, maar ook de mineralen en vitaminen zijn aangepast aan de  eisen van het ouder wordende paard.

Paarden met overgewicht kun je gezond laten vermageren met Bonpard Non-obesitas. De dierenarts kan een dieet voor je samenstellen waarmee je je paard op een veilige manier kunt laten afvallen. De hoeveelheid energie is beperkt, maar je paard krijgt alle voedingsstoffen die het nodig heeft.

Voor drachtige merries en veulens tot 1 jaar is Bonpard Mare&Foal. Dit vetrijke voer is echt anders dan de meeste voeders op de markt en zorgt voor een gezond veulen én merrie. Tenslotte kan Bonpar Sondevoeding het herstel bevorderen van ernstig zieke patiënten, patiënten die moeilijk kunnen eten of herstellende zijn van een zware operatie.

Hoe bepaal ik het werkniveau?2016-11-18T09:49:20+01:00

Volgens het centraal veevoederbureau (CVB, Lelystad) kan het werkniveau ingedeeld worden in 5 categorieën, zeer licht, licht, gemiddeld of matig, zwaar en zeer zwaar. Aan deze categorieën zijn waarden toegekend voor het aantal minuten stap, draf, galop en of springen per uur werk. Op zich geeft dit een redelijk handvat. Maar afhankelijk van factoren zoals de getraindheid van het paard, de verzameling en moeilijkheidsgraad van de oefeningen en overige zaken zoals weer en bodemgesteldheid kun je voor je eigen paard een nauwkeurigere inschatting maken.

Voor wat betreft het voerniveau, dus de behoefte aan energie, eiwit en andere voedingsstoffen is een gemiddeld werkniveau van belang. Als het paard op de langere termijn goed in conditie blijft is de hoeveelheid opgenomen energie gemiddeld gelijk aan de hoeveelheid verbruikte energie. Daarom is de gemiddelde arbeid per week veelal minder dan de arbeid per dag, want ook de rustdagen tellen mee.

Het komt er dus vaak op neer dat paarden gemiddeld licht werk doen, terwijl ze op 2-3 dagen per week best een pittige training hebben. Maar heel weinig paarden halen de categorie zeer zwaar. Uiteraard is de lichamelijke conditie de beste graadmeter of je het werkniveau en dus het voerniveau goed hebt ingeschat. Treedt vermagering op dan moet het voerniveau omhoog en bij vervetting juist naar beneden bij gesteld worden. Controleer elke 6 weken de voedingstoestand aan de hand van de Bonpard Body Condition Score kaart. Veranderingen gaan vaak zeer geleidelijk en vallen niet op als je er niet bewust naar kijkt.

Hoe overschakelen op Bonpard?2016-11-18T09:49:20+01:00

Een verandering van het rantsoen moet altijd geleidelijk gebeuren, dus stapsgewijs. Begin met een klein deel (1/5 bijvoorbeeld) van het huidige krachtvoer te vervangen door het Bonpard voer. Na twee dagen herhaal je deze stap. Net zolang totdat het hele voorgaande krachtvoer voor Bonpard is vervangen. Op de Bonpard-folder van het voer staat een overgangsschema waarmee je de hoeveelheden per week eenvoudig berekent.

Is de voeropname iets minder omdat je paard even aan de smaak moet wennen, blijf dan een aantal dagen langer op dezelfde hoeveelheid en ga pas weer verder met opbouwen als de eetlust beter is geworden. Let erop dat je de juiste hoeveelheid voer geeft. Dus weeg het Bonpard voer af, omdat 1 schep niet gelijk is aan 1 kilogram. Weeg ook eens het ruwvoer, dit geeft een betere controle over het totale rantsoen.

Smaakt Bonpard lekker?2016-11-18T09:49:20+01:00

Smaken verschillen, ook bij paarden. Het ene paard is een echte zoetekauw terwijl het andere paard aanvalt op een meer kruidige maaltijd. De voeders van Bonpard zijn zo samengesteld dat de smaak door de meeste paarden zeer goed gewaardeerd wordt. Moet je paard er even aan wennen probeer dan in de overgangsfase van het oude naar het nieuwe rantsoen even iets langer het vertrouwde voer erbij te geven. Uiteraard in een kleine hoeveelheid. Een andere mogelijkheid is om iets lekkers erdoor te mengen, zoals appelstukjes, appelmoes of een handje luzerne.

Houdbaarheid Bonpard voeders?2016-11-18T09:49:20+01:00

Op de zakken staat de productiedatum vermeldt. De voeders zijn tot 6 maanden na deze datum houdbaar. Uiteraard indien ze goed en zorgvuldig opgeslagen worden. Dus goed afgesloten, droog en koel. De duur van de houdbaarheid heeft vooral te maken met de werkzaamheid van de toegevoegde vitaminen. Deze verlopen op den duur. De voeders zullen niet direct na die 6 maanden beschimmeld zijn, maar wees wel alert. Als het voer niet meer fris maar muf of ranzig ruikt, is het beter dit niet meer te voeren.

Onzeker over de voeding van mijn paard2016-11-18T09:49:20+01:00

Twijfel je, dan raadpleeg je je dierenarts. Deze onderzoekt jouw paard en beoordeelt het ruwvoer en jouw wijze van voeren.

Na een grondig onderzoek, adviseert de dierenarts je wat te doen. Misschien is alles goed, wellicht is een behandeling of verandering nodig, misschien is het tijd voor verder onderzoek. De dierenarts kan zich te allen tijde laten adviseren door een voedingsspecialist van Bonpard.

Bonpard adviseert om op gezette momenten het paard, zijn voer, zijn huisvesting en zijn verzorging te laten beoordelen door de dierenarts. Bijvoorbeeld tegelijk met de vaccinaties of gebitscontroles.

Bewaren en opslaan Bonpard?2016-11-18T09:49:20+01:00

Belangrijk is dat de voeders droog en koel bewaard worden, het liefst bij een temperatuur tussen 5 en 20 graden Celsius. De voeders blijven het langst smakelijk als deze bovendien in een afsluitbare ton of bak worden bewaard. Als er rechtstreeks vanuit de zak wordt gevoerd, kunnen de zakken het beste na elk gebruik goed worden gesloten. Zo blijven smaak en geur het beste behouden. Als de zakken op deze manier bewaard worden zijn zij een half jaar lang houdbaar. Controleer de verpakking bij ontvangst en weiger verpakkingen met beschadigingen en vochtplekken.

Onze tip: bewaar in de stal het voer in een ton met een goed sluitend deksel. Hierdoor blijft het droog en is het onbereikbaar voor muizen en ander ongedierte. Voer moet namelijk altijd goed afgesloten zijn, zodat een losgebroken paard er niet bij kan. Gebruik bijvoorbeeld voertonnen met een schroefdeksel. Het in korte tijd opeten van hele grote hoeveelheden snel verteerbaar voer kan immers leiden tot ernstige verstoringen in de darmen, dunne mest en hoefbevangenheid.

Een zak Bonpard bevat circa 50 liter voer. Maak de voerton helemaal leeg en schoon, voordat je de volgende zak erin doet. Zo voorkom je dat restjes oud voer bederf van het verse voer veroorzaken.

Algemene informatie over voeding?2016-11-18T09:49:20+01:00

In vakbladen, boeken en op het internet kun je veel informatie vinden. Wees hierbij kritisch, want iedereen kan een tekst op het internet plaatsen. Er wordt veel onzin verteld en geschreven. Probeer dus je informatie bij betrouwbare partijen te halen!

Waarschijnlijk kan jouw dierenarts je helpen door jou voorlichting te geven en de huidige voeding en je paard te beoordelen. Je zult de dierenarts wel voor dit advies moeten betalen, maar als je vervolgens je paard goed voert is het een uitstekende besteding. Koliek of andere problemen kosten vele malen meer.

Het boek 100+ vragen over de voeding van het paard staat boordevol praktische informatie.Voor algemene voedingstips vinden wij deze internetcursus een hele goede start: videocursus paardenvoeding abouthorses.tv.

Is een maatschep altijd 1 kilo?2018-07-12T14:16:01+01:00

Meestal niet. Muesli’s zijn volumineuzer dan bijvoorbeeld brokken. 1 maatschep muesli weegt daarom meestal minder dan 1 kilogram. De verschillende Bonpard producten variëren in volume en dus in gewicht per maatschep. Voor elke soort geldt dat je het beste een eigen maatschep kunt maken. Dit doe je bijvoorbeeld door het voer te wegen in een voerschep en een streep te plaatsen bij 500 g of bij 250 g. Zo weet je zeker dat je de juiste hoeveelheid voert.

Het totale rantsoen is zo samengesteld dat met de juiste hoeveelheid Bonpard speciaalvoer en ook de afgewogen hoeveelheid hooi het rantsoen zo goed mogelijk is afgestemd op het individuele paard. Blijkt de conditie na enige tijd teveel te veranderen dan is het noodzakelijk het rantsoen bij te stellen. Doe dit bij voorkeur in overleg met je dierenarts.

Wat weegt mijn paard?2016-11-18T09:49:20+01:00

Het schatten van het gewicht van je paard op het oog blijft erg lastig. In principe is de stokmaat een goed uitgangspunt voor gewichtsbepaling. Zo weegt een paard van 1.65 m ca. 600 kg. Uiteraard zijn verder de bouw (grof en fijn), het ras en de lichamelijke conditie van belang.

Het gewicht van je paard kun je ook schatten door gebruik te maken van speciale meetlinten, deze geven het gewicht aan de hand van de borstomvang. Een eigen berekening is ook mogelijk. Meet de borstomvang, over de schoft en achter het voorbeen, en de lengte, van voorborst tot zitbeenknobbel. Gebruik de volgende formule: ((borstomvang)2  x lengte): 11900 = gewicht paard.

Helaas geldt voor elke methode: kijk eerst goed zelf naar het paard en maak een inschatting, de methoden blijken niet voor elk ras even nauwkeurig. Uiteraard kan je dierenarts je hierbij helpen, zij beschikken over veel ervaring op dit gebied.

Waar kan ik Bonpard kopen?2017-10-16T10:57:55+01:00

Bonpard is alleen verkrijgbaar bij je dierenarts. De dierenarts kan je begeleiden bij het op de juiste manier inzetten van de voeders van Bonpard. Heeft je dierenarts geen van deze producten in huis, attendeer hem of haar dan op de mogelijkheid zijn therapeutisch arsenaal uit te breiden. Indien hij met ons contact opneemt zorgen wij ervoor dat alle informatie en uitleg zo spoedig mogelijk bij hem komt. Wij kunnen leveren aan alle dierenartsen in Nederland en België.

Dierenartsen
Go to Top