Wat is hoefbevangenheid?
Hoefbevangenheid, ook wel Laminitis genoemd is een ontsteking tussen de hoefwand en het hoefbeen. De ernst van de ontsteking en de gevolgen in de hoef variëren van mild tot onherstelbaar. De zwelling die ontstaat ter gevolgen van de ontsteking, geeft een enorme druk en pijn. Het hoefbeen komt ‘los’ van de hoefwand. In het ergste geval kan het hoefbeen gaan kantelen en door de zool heen komen. Hoefbevangenheid is een zeer ernstige aandoening waarbij een snelle eerste hulp van een dierenarts van belang is.
Oorzaken hoefbevangenheid
Er zijn verschillende oorzaken voor hoefbevangenheid.
- Overgewicht: Obesitas komt bij meer dan de helft van de paarden in Nederland voor. Obesitas kan zorgen voor verschillende vervelende aandoeningen, waaronder hoefbevangenheid
- EMS: Equine Metabool Syndroom (EMS) is een combinatie van overgewicht, insuline resistentie en hoefbevangenheid. Dit is een hormonale disbalans
- PPID: Pituitary Pars Intermedia Dysfunction, ook wel bekend al de ziekte van Cushing is een aandoening welke meestal bij oudere paarden voorkomt. De hormonen worden ontregeld en dit kan onder andere voor hoefbevangenheid zorgen
- Foutief dieet: Wanneer het paard teveel suikers en zetmeel binnen krijgt, door het eten van teveel haver, appels of krachtvoeding, kan dit problemen geven. In voorjaarsgras zitten ook erg veel suikers, welke voor grote gevaren kunnen zorgen
- Medicamenten: Bepaalde medicamenten kunnen aanleiding geven tot het ontstaan van hoefbevangenheid
- Overige oorzaken: Andere oorzaken zoals overbelasting of ontstekingen elders in het lijf
Wat kun je doen tegen hoefbevangenheid?
Voorkomen is beter dan genezen. Als een paard eenmaal hoefbevangen is geweest, is er altijd kans op herhaling. Belangrijk is daarom dat de oorzaak van de hoefbevangenheid bekend is en dat er samen gewerkt wordt met de dierenarts, hoefsmid en eventueel voedingsconsulent om kans op herhaling te beperken.
Met deze tips kun je hoefbevangenheid voorkomen:
- Zorg voor een op maat gemaakt rantsoen voor je paard.
- Voorkom plotselinge voerveranderingen.
- Zorg voor geleidelijke overgang naar het weideseizoen.
- Wees voorzichtig met suikerrijke voeding.
- Let bij merries op dat de nageboorte er tijdig afkomt. Als de nageboorte er na vier uur nog niet af is, contacteer dan een dierenarts.
- Voorkom overbelasting.
Bij opname van veel suiker, zetmeel of fructaan kan de verzuring in de dikke darm leiden tot het doodgaan van de goede bacteriën. Hierbij komen giftige stoffen vrij. Een gezonde darmwand laat deze stoffen niet vrij naar het bloed. Maar door verzuring kan de darmwand ook beschadigd zijn waardoor de giftige stoffen in de bloedbaan terecht komen. De giftige stoffen zijn schadelijk en kunnen onder andere hoefbevangenheid veroorzaken.
Bonpard Colon is speciaal ontwikkeld ter compensatie van chronische spijsverteringsstoornissen in de dikke darm. Bonpard Colon helpt om de darmflora van paarden te verbeteren en te ondersteunen. Het bevat grondstoffen met variatie aan vezels. Het vezelgehalte is hoog en het aandeel aan zetmeel en suikers is laag. De goede bacteriën vermeerderen hierdoor. De pre- en probiotica helpen om de bacteriën weer in een goede balans te krijgen. De toegevoegde nutriënten dragen bij aan een gezonde huid en hoorn (hoef), zoals extra veel biotine en zink.
Een paard dat hoefbevangen is geraakt door overgewicht heeft een ander rantsoen nodig dan wanneer het paard vermagerd is. Om de juiste voedingskeuze te maken is het belangrijk dat de Body Condition Score bepaald wordt.
Hoefbevangenheid is vaak gerelateerd aan insulineresistentie. Wanneer een paard ook insulineresistentie heeft, moet er extra gelet worden op het rantsoen.
Bonpard Non-Obesitas is onderdeel van een gezond vermageringsrantsoen. Met de combinatie van beperkt grofstengelig hooi plus vezelijk Bonpard Non-Obesitas, zal het paard vet verbranden, zonder tekorten te krijgen aan eiwitten of essentiële voedingsstoffen.
We raden grofstengelig ruwvoer aan omdat dit lager is in energie en suiker, waardoor het paard dus iets meer kan krijgen dan fijn ruwvoer. Verdeel de portie over de dag, hierdoor hou je de suikeropname laag en daarmee is de kans op insulinestijgingen en herhaling van hoefbevangenheid verkleind.