HELP, MIJN PAARD IS TE DIK!

Auteur – Esmé Blankestijn

De helft van de paarden in Nederland heeft overgewicht

Obesitas komt niet alleen bij mensen voor, maar helaas ook bij paarden. De helft van de paarden in Nederland is te dik. Dit tonen verschillende studies aan. Overgewicht bij paarden is een realiteit en brengt veel gezondheidsproblemen met zich mee. Om te controleren of jouw paard op gewicht is of overgewicht heeft, kun je een Body Condition Score uitvoeren.

Gewicht paard, wat is een BCS?

Een BCS, ook wel Body Condition Score genoemd, is eigenlijk simpel gezegd de voedingstoestand van het paard. Het uiterlijk van het paard zegt vaak al veel over de conditie van het paard.

Bij een Body Condition Score van +1 is het paard iets te dik, het advies is om het paard niet dikker te laten worden en de Body Condition Score iedere 4-6 weken opnieuw te bepalen. Dit om te voorkomen dat er een aanpassing op het voerbeleid gemaakt moet worden.

Is de Body Condition Score  +2, dient er een vermageringstraject gestart te worden. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Verkeerd vermageren leidt tot andere gezondheidsproblemen. Overleg met je dierenarts om samen een vermageringstraject op te starten.

Is mijn paard te dik?

Wanneer heeft een paard overgewicht? Een paard heeft overgewicht als het teveel vetreserves heeft. Deze vetreserves zitten deels in de buikholte waardoor ze aan de buitenkant niet zichtbaar zijn. De vetreserves onder de huid zijn wel goed te zien en te voelen. Als eigenaar kun je zelf door te kijken en te voelen testen of je paard teveel vetreserves onder de huid heeft. Onder andere door je hand op de ribbenkast van het paard te leggen: Dan moet je de ribben van je paard meteen voelen onder je vingers. Als je echt moet duwen om de ribben te voelen, dan is de vetlaag te dik.

Wat zijn de gevaren van overgewicht?

Overgewicht bij paarden brengt grote risico’s met zich mee. Hoefbevangenheid en insulineresistentie zijn de bekendste gezondheidsproblemen.

Verminderde vruchtbaarheid, gewichtsproblemen en verminderde vitaliteit zijn ook gezondheidsrisico’s die met enige regelmaat voorkomen bij paarden met overgewicht.

Gezond gewicht helpt het paardenwelzijn

Je moet de ribben niet kunnen zien, maar wel kunnen voelen is een oude wijsheid. Heeft het paard een vetlaagje op de ribben, is de nek te dik en wordt het achteraanzicht hartvormig, dan heeft het paard overgewicht. Overtollig vet onder de huid en in de buik is niet goed voor de gezondheid van het paard. Om het paard gezond te laten vermageren is een duidelijk voerbeleid nodig zonder dat het paard andere gezondheidsproblemen gaat krijgen. Minder eten geven en meer bewegen zorgt ervoor dat de vetreserves verbruikt worden en het paard weer op zijn gewenste gewicht komt.

Hoeveel weegt een normaal paard? En wat is het gewicht van mijn paard?

  • Het gewicht van een paard is afhankelijk van het type paard, de stokmaat en de Body Condition Score van het paard.
  • Het gewicht kun je ook berekenen met een speciaal meetlint of een formule, (hou er rekening mee dat dit niet volledig nauwkeurig is). Hiervoor heb je de borstomvang en schofthoogte van je paard nodig.
  • Meet nauwkeurig de schofthoogte, mocht je paard of pony nog hoefijzers hebben, haal dit dan van je berekening af.
  • De borstomvang bepaal je door een meetlint over de schoft achter de voorbenen weer omhoog te brengen naar de schoft,
  • Borstomvang in cm x 4,3) + (Schofthoogte in cm x 3) – 785 kg = Gewicht in kg.
  • De berekening van het gewicht is een schatting.
  • Uw dierenarts kan goed helpen met het bepalen van het huidige gewicht. Evenals het streefgewicht.

Gemiddeld gewicht per ras

Ras Gewicht
Minipaard 90-200 kg
Shetlander 200-250 kg
Welsh pony 200-350 kg
IJslander 300-450 kg
Arabier 400-500 kg
Fjord 400-500 kg
Tinker 500-800 kg
Volbloed 460-600 kg
Warmbloed 500-700 kg
Fries 500-700 kg
Belgisch trekpaard 700-1000 kg

*Let op: het gaat hier om gemiddelde kilogrammen.

Gemiddeld gewicht aan de hand van de stokmaat

Stokmaat Gewicht
A-pony (tot 1.17 m) 200-300 kg
B-pony (1,17-1,269 m) 250-300 kg
C-pony (1,27-1369 m) 300-400 kg
D-pony (1,37-1,48 m) 350-450 kg
E-pony (1,481-1,569 m) 400-500 kg
1,57-1,649 m 500-550 kg
1,65-1,699 m 550-625 kg
1,70- 1,749 m 625-700 kg
1,75- 1,799 m 700-750 kg
1,80-1,85 m 750-850 kg

Alleen weghalen van het hooi en krachtvoer geeft niet het beste resultaat

Het simpel weghalen van hooi en krachtvoer geeft niet het beste resultaat. Een verkeerd rantsoen leidt tot verteringsklachten, stalondeugden en weerstandsvermindering. Uw dierenarts kan een vermageringstraject op maat samenstellen, zodat uw paard op gezonde wijze vermagert.

Een goed vermageringsdieet levert een lage hoeveelheid energie, maar wel voldoende eiwitten en noodzakelijke voedingsstoffen. Daarnaast mag het paard niet te weinig vezels krijgen. Bonpard Non-obesitas is een vezelrijk voer met een hoog aandeel eiwitten, mineralen en vitaminen en een zeer laag aandeel zetmeel en suikers. Bonpard Non-obesitas is speciaal ontwikkeld om te dikke paarden gezond te laten vermageren.

Trainen tijdens het vermageringsdieet van uw paard

Net als bij mensen versnelt het afvalproces door te bewegen. Dit kan bijvoorbeeld door je trainingen intensiever te maken. Door de intensiviteit of de duur van de training te verhogen, verbruikt het dier meer energie. Waardoor het vermageren extra gestimuleerd wordt. Zonder training kan een paard zeer zuinig met zijn energie omgaan en kost het veel meer tijd om het streefgewicht te bereiken. Training en beweging gaan bovendien verveling tegen en helpen zo bij de preventie van stalondeugden.

Bonpard NON-OBESITAS

Een gezond vermageringsdieet!

Bonpard Non-Obesitas is geschikt voor het gezond laten vermageren van paarden met een te hoge Body Condition Score. Het bevat alle voedingsstoffen die het paard nodig heeft en levert toch 25-30% minder energie. Dit laatste uiteraard alleen indien dit volgens het advies en met de aanbevolen hoeveelheid ruwvoer gevoerd wordt.