Wat is spierbevangenheid?
Spierbevangenheid is een aandoening waarbij er een probleem optreedt in de stofwisseling van de spier. Spierbevangenheid kan voorkomen wanneer een paard plotseling zwaar getraind wordt, een stofwisselingziekte heeft of een tekort heeft aan bepaalde voedingsstoffen.
Als een paard veel koolhydraten (suikers en zetmeel) gevoerd krijgt, maar weinig beweegt wordt energie opgeslagen in de spieren in de vorm van glycogeen. Hierdoor worden de spiercellen groter, maar doordat het paard weinig beweegt wordt de doorbloeding van de spier niet gestimuleerd. Wanneer het paard na een aantal dagen rust getraind wordt is er een mismatch tussen de hoeveelheid opgeslagen energie en de zuurstofvoorziening via het bloed. De opgeslagen energie wordt door het gebrek aan zuurstof verbrand in een proces waar melkzuur bij vrijkomt. Doordat er melkzuur in de spier blijft, treden veranderingen op in de spier waardoor deze uiteindelijk beschadigd raakt.
Risico’s van spierbevangenheid
De ernst van spierbevangenheid is zeer variabel. Een lichte vorm van spierbevangenheid kan lijken op stijfheid na een zware training. Ernstige gevallen zijn paarden die tijdens het werk plotseling veel zweten, niet verder kunnen en donkere urine krijgen. Deze paarden hebben direct diergeneeskundige hulp nodig. Komt spierbevangenheid vaker voor bij je paard dan is onderzoek nodig door de dierenarts om de oorzaak op te sporen.
Aanpak van het probleem
Het rantsoen en de training moeten goed op elkaar zijn afgestemd. Een grondige rantsoenanalyse kan tekorten opsporen van elektrolyten, eiwitten of energie die oorzaak kunnen zijn van spierbevangenheid. Paarden met een stofwisselingsstoornis, zoals PSSM (polysaccharide storage myopathy) of RER (recurrent exertional rhabdomyolisis) zijn zeer gevoelig voor zetmeel en suikers. Krachtvoer voor sportpaarden bevat voornamelijk zetmeel en suiker als energiebron. Deze paarden hebben een andere energiebron nodig, zodat ze zonder problemen, goed kunnen presteren. Vezels en vetten zijn voor paarden met spierbevangenheid goede alternatieven. Daarnaast moet het rantsoen voldoende nutriënten bevatten die sportpaarden nodig hebben, zouten, aminozuren en vitaminen.
Bonpard Muscle is speciaal ontwikkeld voor nutritioneel herstel, zoals voor paarden met spierbevangenheid. Het vetgehalte is hoog en het aandeel zetmeel en suikers laag.