Wat is PPID?
PPID (voorheen ziekte van Cushing genoemd), komt voornamelijk bij oudere paarden voor. Maar ook jonge paarden kunnen PPID krijgen. PPID is de afkorting voor Pituitary Pars Intermedia Dysfunction dit betekent dat de hypofyse van het paard verstoord is. Dit deel in de hersenen is betrokken bij de hormoonhuishouding van het paard, wanneer de functie van de hypofyse verstoord is heeft dit gevolgen voor de hormoonproductie. Dit kan zich uiten in verschillende klachten.
Hoe herken je PPID?
In het beginstadium van PPID zijn de klachten niet zo specifiek. De werklust kan verminderen, het paard kan slomer of minder alert zijn en door een verminderde weerstand is het dier vatbaarder voor ziektes.
Het bekendste symptoom van PPID is toch wel de krullende, lange vacht. Ook komt hoefbevangenheid vaker voor bij paarden met PPID. De bouw van het lichaam van het paard zal op den duur ook veranderen, de spiermassa van het paard verminderd en op bepaalde plekken zal zich vet ophopen. Paarden met PPID hebben hierdoor soms een hangbuik
Bloedonderzoek wijst uit of uw paard PPID heeft. In het bloed wordt de ACTH-spiegel bepaald. Dit is een hormoon dat geproduceerd wordt door de hypofyse, in het najaar stijgt deze spiegel sterk bij paarden met PPID. De beste periode om te testen is dan ook van Augustus tot en met November. In de maanden september en oktober wordt dit onderzoek vaak voor een gereduceerd tarief aangeboden.
De behandeling met medicijnen kan een grote verbetering geven. Als het een ouder paard is, kan de vermagering blijvend zijn als gevolg van gebitsproblemen. Insulineresistentie is een gevolg van PPID die ook volledig door de behandeling kan verdwijnen. Bloedonderzoek is nodig om dit echt te weten. Dit alles heeft gevolgen voor de aanpak van het rantsoen.
Aanpak van het probleem
Betreft het een ouder paard met gebitsproblemen en vermagering, dan is een voer nodig met een laag zetmeel en suikergehalte, met voldoende vezels, dat goed verteerbaar is. Is het paard niet oud maar wel vermagert, dan is een vetrijk voer nodig, samen met een goede kwaliteit ruwvoer. Bij insulineresistentie is het belangrijk dat de zetmeel en suikeropname per maaltijd laag is. Om insulinepieken te voorkomen (die hoefbevangenheid kunnen geven) is het beter het voer in meerdere kleine porties te verdelen.
Bonpard Muscle is speciaal ontwikkeld voor nutritioneel herstel. Het is door de specifieke eigenschappen ook zeer geschikt voor te magere paarden, paarden met maagzweren, een slecht functionerende dunne darm of PPID (de ziekte van Cushing).
Bonpard Senior is speciaal ontwikkeld ter compensatie van chronische insufficiënte van de dunne darm. Het is zeer geschikt voor het oudere vermagerende paard. Door de selectie van ingrediënten en de complete samenstelling levert dit het ideale dieet voor paarden die minder goed kunnen kauwen.