Wat zijn de verschillende types afwijkende mest en oorzaken ervan?
Te natte mest (diarree)
Te natte mest, ook wel diarree, kan door een ziekte veroorzaakt worden. De dierenarts moet het paard onderzoeken en eventueel behandelen. Diarree of te natte mest kan ook het gevolg zijn van een verstoring van de darmflora in de blinde- en dikke darm. De samenstelling van het rantsoen beïnvloedt de darmflora. Met speciale dieetvoeding kan de darmflora verbeteren.
Te droge mest
Mestballen zijn te droog als ze direct uit elkaar vallen zodra ze de grond raken. Of als het grote aan elkaar geplakte hopen zijn die het paard moeilijk kwijt kan (persen). Als het paard veel stro heeft gegeten, is de kleur lichtbruin tot geel.
Ongevormde mest met veel lange vezels
Met te veel lange vezels kan een paard geen mooie mestballen vormen. Soms blijft de mest ook te nat. Het komt veel voor bij seniorpaarden. Gebitsproblemen zijn vaak de oorzaak van deze afwijkende mest. Omdat de darmflora verstoord is, heeft het paard ook een aangepaste voeding nodig.
Mest met hele graankorrels
Zie je hele graankorrels in de mest, dan eet het paard te snel (voernijd) of zijn er problemen in het gebit. De mest mag geen of heel weinig graankorrels bevatten. Door goed te kauwen gaan graankorrels kapot en zal de vertering goed verlopen.
Mest met te veel zand
Meer dan 70% van het opgenomen zand komt in de mest terecht, mits het paard veel ruwvoer eet. De darmbewegingen vertragen bij een vezelarm rantsoen. Dan blijft het zand in de darmen achter. Zandrijk mestballen hebben een grijzige kleur. De mest kan ook brijig of zelfs waterdun worden als de darmflora ernstig verstoord is.
Wat zijn de risico’s?
Er is een verhoogd risico op verstoppingen van de darmen bij te droge mest en zand in de mest. Beide types afwijkend mest geven ook een risico op het ontstaan van koliek. Zand kan daarnaast de darmwand beschadigen en de darmflora verstoren.
Bij paarden die slecht kauwen kunnen ook verstoppingen ontstaan, doordat de vezels in het darmkanaal te lang zijn. Daarnaast kunnen fermentatiestoornissen in de dikke darm ontstaan ten gevolge van een slechtere vertering, deze kunnen leiden tot koliek.
De gevolgen van fermentatiestoornissen variëren van milde tot ernstige gaskoliek (eventueel met verdraaiing van de darmen) of slecht verteerde mest, te dunne mest of mestwateren.
Aanpak van de problemen
Bij verstoppingen en droge mest is het belangrijk om het paard voldoende beweging te geven en niet te veel vers stro te geven om een verstopping te voorkomen. Om de doorstroming te bevorderen is fijn en zacht ruwvoer (of gras) beter dan heel grof en hard ruwvoer. Extra vezels voor een betere darmwerking stimuleren de voerafbraak en de darmperistaltiek. Vezels houden ook vocht vast, waardoor de voermassa niet te snel indroogt en vastloopt. Een hoge mate van verteerbaarheid voorkomt ook een verstopping.
Wanneer er zand in de mest gevonden wordt is de aanpak afhankelijk van de hoeveelheid zand in het darmkanaal. Bij ernstige zandophoping is de behandeling van de dierenarts nodig. Voorkom dat het paard te veel zand binnen krijgt met het voer, voer hooi niet vanaf een zandbodem en laat het paard niet grazen op een kale weide. Zorg er ook voor dat het paard voldoende ruwvoer krijgt. Dit stimuleert de darmbewegingen, waardoor het zand met darminhoud gemengd wordt en in de mest terechtkomt. Extra beweging van het paard stimuleert ook de darmpassage. De darmflora heeft ondersteuning nodig. Verschillende typen vezels zorgen voor een variatie aan gezonde darmbacteriën. Beperking van zetmeel en suikers voorkomt groei van verkeerde bacteriën. Extra pro- en prebiotische ingrediënten zijn goed voor de darmgezondheid.
Bij gebitsproblemen moet het paard moet naar de tandarts, kies bij voorkeur een gecertificeerde paardentandarts. Een paardentandarts onderzoekt het gebit en kan behandelingen uitvoeren indien nodig. Een paardendierenarts die ook opgeleid is als dierenarts, mag het paard verdoven tijdens de behandeling.
Bij dunne, slappe of slecht verteerde mest is een goede analyse samen met je dierenarts noodzakelijk om de juiste maatregelen te kunnen nemen. Meestal moet het paard behandeld worden en zal een verandering van het rantsoen nodig zijn. Het herstel van de darmflora heeft enige tijd nodig en kan wel wat ondersteuning gebruiken. Deze ondersteuning bestaat uit maatregelen die ervoor zorgen dat de goede bacteriën in aantal toenemen. Veel rustig afbreekbare vezels uit grofstengelig ruwvoer, weinig zetmeel en suikers en extra pre- en probiotica helpen de darmflora er weer bovenop.
Bij paarden met slappe of dunne mest, mestwateren en zand in de mest wordt Bonpard Colon geadviseerd. Dit voer is speciaal ontwikkeld voor paarden ter compensatie van chronische spijsverteringsstoornissen van de dikke darm, zoals paarden met een minder gezonde darmflora. Veel vezelrijke grondstoffen plus levende gistcellen (probioticum) stimuleren de groei van de “goede” bacteriën. Daarnaast bevat het voer alle essentiële voedingsstoffen die het paard nodig heeft. Plus extra! Een verstoring in de darmflora heeft mogelijk een negatief effect op de productie van vitamine B-complex en vitamine K. Deze zijn in voldoende mate toegevoegd aan Bonpard Colon.
Bij paarden met droge mest en verstoppingen wordt Bonpard Motility geadviseerd. Dit voer is speciaal ontwikkeld ter compensatie van chronische insufficiëntie van de dunne darm, zoals voor paarden met minder goede darmbewegingen. De grondstoffen zijn goed verteerbaar. De vezels stimuleren de darmbewegingen en hebben een hoog waterbindend vermogen. Uiteraard bevat het voer alle noodzakelijke nutriënten, zoals eiwitten, mineralen en vitaminen, die het paard nodig heeft.
Bij paarden met gebitsproblemen, wordt Bonpard Senior geadviseerd. Door de selectie van ingrediënten en de complete samenstelling levert dit het ideale dieet voor paarden die minder goed kunnen kauwen, zelfs als ze geen ruwvoer meer kunnen eten.