HELP, MIJN PAARD IS TE MAGER!

Auteur – Esmé Blankestijn

Een BCS, ook wel Body Condition Score genoemd, is eigenlijk simpel gezegd de voedingstoestand van het paard. Aan het uiterlijk, de buitenkant van het paard, kan je al veel zeggen over de conditie van het paard.

Bij een Body Condition Score van -1 is het paard iets te mager, het advies is om te proberen de oorzaak te achterhalen, waarom is het paard te mager? Eventueel kan er meer ruwvoer gegeven worden, zorg er wel voor dat dit van goede kwaliteit is. Mocht het niet verbeteren, raadpleeg dan uw dierenarts.

Bij een Body Condition Score van -2 is het paard te mager, het advies is om het paard gezond te laten aankomen, maar hoe doe je dat?

De kenmerken van een te mager paard

Wanneer het skelet teveel zichtbaar is, is het paard duidelijk te mager. Het kruis is hol van vorm, de ribben en wervels zijn zeer goed zichtbaar en voelbaar, de buik is sterk opgetrokken, het paard heeft een opvallend dunne nek en de heupkoppen steken uit. Allemaal kenmerken van een te mager paard.

Wat zijn de oorzaken van vermagering?

Vermagering kan komen doordat het paard langere tijd te weinig eten krijgt of voeding welke niet energie en/of eiwitrijk genoeg is. Maar vaak is er een onderliggende ziekte of verteringsprobleem aan de hand. Zoals een worminfectie, slecht gebit, of ziekte zoals cushing.

Het is belangrijk om te zorgen dat de oorzaak gevonden wordt. Ons advies is om met je dierenarts te overleggen en wellicht meer onderzoek te laten doen, zoals bloed of worm onderzoek. Mocht er geen medische oorzaak gevonden worden, kun je er ook voor kiezen om het hooi te laten testen. Hierdoor weet je de hoeveelheid suiker, eiwit en energie. En kun je de rest van de voeding hierop aanpassen.

Het ondergewicht is niet het probleem, de oorzaak van het ondergewicht wel

Wanneer de oorzaak (nog) niet bekend is van het ondergewicht, kan dit voor gevaren zorgen. Het is van belang dat het paard zo snel mogelijk een goed rantsoen krijgt, om gezond weer aan te komen. Dit betekend niet dat je ineens heel veel moet gaan voeren, dit kan voor verteringsproblemen zorgen. Het ondergewicht is niet het probleem, de oorzaak van het ondergewicht wel. Dit dient eerst opgelost te worden.

Gevaren van een te mager paard

Net als overgewicht, kan ondergewicht ook voor gezondheidsproblemen zorgen. Belangrijk is dat de oorzaak gevonden en opgelost dient te worden. Vaak zorgt de oorzaak ook voor gezondheidsrisico’s. We zien vaak dat te magere paarden een verminderde weerstand hebben. Maag- en darmproblemen komen ook met regelmaat voor bij paarden met ondergewicht.

Paard bijvoeren die te mager is

Als er uit de onderzoeken is gebleken dat er geen medische oorzaak is gevonden voor het ondergewicht, of de oorzaak opgelost is, kan het paard bijgevoerd worden. Maar waar moet je dan op letten? Het verbeteren van een te mager paard is noodzakelijk. Naast een goede kwaliteit ruwvoer, bevat zo’n dieet een krachtvoer dat op een gezonde manier extra energie geeft.

Onze voorkeur gaat uit naar een vetrijke krachtvoeding, met een hoog gehalte in eiwit. Het is wel belangrijk dat het rantsoen afgesteld wordt op de hoeveelheid werk en trainingen die het paard verricht. Dit kan in overleg met de dierenarts of een voedingsconsultent. Afvallen duurt lang, maar aankomen ook. Geef je paard dus echt de tijd om gezond aan te komen.

Te mager paard met Bonpard Muscle

ONZE OPLOSSING

Bonpard Muscle heeft een hoog vetgehalte en een laag gehalte aan zetmeel en suikers. Paarden verteren vetten doorgaans bijzonder goed en het risico op koliek en hoefbevangenheid door te veel vet is véél lager dan door te veel zetmeel en suikers.

Indien afwijkingen in het gebit de oorzaak zijn van de vermagering, dan is Bonpard Senior de juiste keuze. Bonpard Senior bevat hoogwaardige grondstoffen die gemakkelijk worden verteerd en opgenomen, ook als het paard slecht kauwt.