Veelgestelde vragen

Onderstaand vind je de antwoorden op onze veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.

 

Producten

Categorie: Producten

Volgens het centraal veevoederbureau (CVB, Lelystad) kan het werkniveau ingedeeld worden in 5 categorieën; zeer licht, licht, gemiddeld of matig, zwaar en zeer zwaar. Aan deze categorieën zijn waarden toegekend voor het aantal minuten stap, draf, galop en of springen per uur werk. Op zich geeft dit een redelijk handvat. Maar afhankelijk van factoren zoals de getraindheid van het paard, de verzameling en moeilijkheidsgraad van de oefeningen en overige zaken zoals weer en bodemgesteldheid kun je voor je eigen paard een nauwkeurigere inschatting maken.

Voor wat betreft het voerniveau, dus de behoefte aan energie, eiwit en andere voedingsstoffen is een gemiddeld werkniveau van belang. Als het paard op de langere termijn goed in conditie blijft is de hoeveelheid opgenomen energie gemiddeld gelijk aan de hoeveelheid verbruikte energie. Daarom is de gemiddelde arbeid per week veelal minder dan de arbeid per dag, want ook de rustdagen tellen mee.

Het komt er dus vaak op neer dat paarden gemiddeld licht werk doen, terwijl ze op 2-3 dagen per week best een pittige training hebben. Maar heel weinig paarden halen de categorie zeer zwaar. Uiteraard is de lichamelijke conditie de beste graadmeter of je het werkniveau en dus het voerniveau goed hebt ingeschat. Treedt vermagering op dan moet het voerniveau omhoog en bij vervetting juist naar beneden bij gesteld worden. Controleer elke 6 weken de voedingstoestand aan de hand van de Bonpard Body Condition Score kaart. Veranderingen gaan vaak zeer geleidelijk en vallen niet op als je er niet bewust naar kijkt.

Categorie: Producten

Het is belangrijk dat de voeding van Bonpard droog en koel bewaard wordt, het liefst bij een temperatuur tussen de 5 en 20 graden celcius. De voeding blijft het langst smakelijk wanneer deze in een afsluitbare ton of bak wordt bewaard. Als er rechtstreeks vanuit de zak wordt gevoerd, kunnen de zakken het best na elk gebruik goed afgesloten worden. Zo blijven de smaak en de geur van de voeding het langst behouden. Als de zakken op deze manier worden bewaard, is de voeding een half jaar lang houdbaar. Controleer de verpakking bij ontvangst goed en weiger verpakkingen met beschadigingen en vochtplekken.

Onze tip: bewaar in de stal het voer in een ton met een goed sluitende deksel. Hierdoor blijft het droog en is het onbereikbaar voor muizen en ander ongedierte. Voer moet namelijk altijd goed afgesloten zijn, zodat een losgebroken paard er niet bij kan. Gebruik bijvoorbeeld voertonnen met een schroefdeksel. Het in korte tijd opeten van hele grote hoeveelheden snel verteerbaar voer kan immers leiden tot ernstige verstoringen in de darmen, dunne mest en hoefbevangenheid.

Een zak Bonpard bevat circa 50 liter voer. Maak de voerton helemaal leeg en schoon, voordat je de volgende zak erin doet. Zo voorkom je dat restjes oud voer bederf van het verse voer veroorzaken.

Categorie: Producten

Een verandering van het rantsoen moet altijd geleidelijk gebeuren, dus stapsgewijs. Begin met een klein deel (1/5 bijvoorbeeld) van het huidige krachtvoer te vervangen door het Bonpard voer. Na twee dagen herhaal je deze stap. Net zolang totdat het hele voorgaande krachtvoer voor Bonpard is vervangen. Op de Bonpard-folder van het voer staat een overgangsschema waarmee je de hoeveelheden per week eenvoudig berekent.

Is de voeropname iets minder omdat je paard even aan de smaak moet wennen, blijf dan een aantal dagen langer op dezelfde hoeveelheid en ga pas weer verder met opbouwen als de eetlust beter is geworden. Let erop dat je de juiste hoeveelheid voer geeft. Dus weeg het Bonpard voer af, één schep voer is namelijk niet altijd gelijk aan 1 kg. Weeg ook eens het ruwvoer, dit geeft een betere controle over het totale rantsoen.

Categorie: Producten

De voeding van Bonpard heeft gemiddeld een houdbaarheid van 6 maanden. Op de zakken staat een productiedatum vermeldt, de voeders zijn tot 6 maanden na deze datum houdbaar. Uiteraard indien ze goed en zorgvuldig opgeslagen worden. Dus goed afgesloten, droog en koel. De duur van de houdbaarheid heeft vooral te maken met de werkzaamheid van de toegevoegde vitaminen, deze verlopen op den duur. De voeders zullen niet direct na die 6 maanden beschimmeld zijn, maar wees wel alert. Als het voer niet meer fris maar muf of ranzig ruikt, is het beter dit niet meer te voeren.

Categorie: Producten

De aanbevolen gebruiksduur van Bonpard is minimaal 6 maanden, het voer mag en kan op lange termijn gevoerd worden. Wanneer het nodig is, of het paard doet het erg goed op het voer, dan kan de voeding van Bonpard levenslang gevoerd worden.

Categorie: Producten

Wil je meer weten over de geschikte voeding voor jouw paard? Hiervoor raden we je aan om contact op te nemen met jouw dierenarts, zij spelen een belangrijke rol in de voorlichting en ondersteuning. De dierenarts kan de oorzaak van een probleem zo goed mogelijk vaststellen en zo tot een complete behandeling komen.

Categorie: Producten

Bonpard is een dieetvoer voor paarden die dit voer krijgen voorgeschreven krijgen na een grondig onderzoek en diagnose van de dierenarts. Voor de overgang van het huidige naar het nieuwe rantsoen en de voortgang en controle van je paard geeft je dierenarts vakkundig advies. Bonpard is dus enkel op advies van je dierenarts verkrijgbaar.

Categorie: Producten

Meestal niet, muesli’s zijn volumineuzer dan bijvoorbeeld brokken. Eén maatschep muesli weegt daarom meestal minder dan 1 kg. De verschillende Bonpard producten variëren in volume en dus in gewicht per maatschep. Voor elke soort geldt dat je het beste een eigen maatschep kunt maken. Dit doe je bijvoorbeeld door het voer te wegen in een voerschep en een streep te plaatsen bij 500 g of bij 250 g. Zo weet je zeker dat je de juiste hoeveelheid voert.

Het totale rantsoen is zo samengesteld dat met de juiste hoeveelheid Bonpard voeding en ook de afgewogen hoeveelheid hooi het rantsoen zo goed mogelijk is afgestemd op het individuele paard. Blijkt de conditie na enige tijd teveel te veranderen dan is het noodzakelijk het rantsoen bij te stellen. Doe dit bij voorkeur in overleg met je dierenarts.

Categorie: Producten

Aan de hand van het uiterlijk van het paard is vaak al goed in te schatten hoe de conditie is. Bij een te dun paard is vaak het skelet zichtbaar, een te dik paard heeft juist vaak veel rondere vormen. Het is echter lastig om het gewicht van een paard op het oog te schatten. In principe is de stokmaat een goed uitgangspunt voor gewichtsbepaling. Zo weegt een paard van 1.65 m ca. 600 kg. Uiteraard zijn verder de bouw (grof en fijn), het ras en de lichamelijke conditie van belang.

Het gewicht van je paard kun je ook schatten door gebruik te maken van speciale meetlinten, deze geven het gewicht aan de hand van de borstomvang. Een eigen berekening is ook mogelijk. Meet de borstomvang, over de schoft en achter het voorbeen, en de lengte, van voorborst tot zitbeenknobbel. Gebruik de volgende formule: ((borstomvang)2  x lengte): 11900 = gewicht paard.

Een andere gemakkelijke methode om te bepalen of een paard te dik, te dun of op gewicht is, is door gebruik te maken van de Body Condition Score (BCS).

Voor elke methode geldt: kijk eerst goed zelf naar het paard en maak een inschatting, de methoden blijken niet voor elk ras even nauwkeurig. Uiteraard kan je dierenarts je hierbij helpen, zij beschikken over veel ervaring op dit gebied.

Categorie: Producten

Indien je het Bonpard-voeradvies goed opvolgt en precies voert wat er op het voerschema vermeldt staat, krijgt je paard alles wat hij/zij nodig heeft. Wat ze nodig hebben aan voedingsstoffen kan afwijken van een gezond paard. Hij krijgt niet voor niets een speciaalvoer voorgeschreven door de dierenarts. Het is niet nodig om daarnaast nog andere voermiddelen of supplementen aan je paard te voeren. Dit kan van invloed zijn op de werking van het voer en de resultaten te niet doen. Hou je dus netjes aan het voerschema en verdeel dit over 3 tot 4 voorbeurten per dag. Eventueel kan ook als beloning een klein handje voer worden gebruikt.

Categorie: Producten

Smaken verschillen, ook bij paarden. Het ene paard is een echte zoetekauw terwijl het andere paard aanvalt op een meer kruidige maaltijd. De voeders van Bonpard zijn zo samengesteld dat de smaak door de meeste paarden zeer goed gewaardeerd wordt. Moet je paard er even aan wennen probeer dan in de overgangsfase van het oude naar het nieuwe rantsoen even iets langer het vertrouwde voer erbij te geven. Uiteraard in een kleine hoeveelheid. Een andere mogelijkheid is om iets lekkers erdoor te mengen, zoals appelstukjes, appelmoes of een handje luzerne.

Categorie: Producten

Bonpard is alleen verkrijgbaar via dierenartsen, elke dierenarts kan Bonpard leveren. De dierenarts kan je begeleiden bij het op de juiste manier inzetten van de voeders van Bonpard. Heeft je dierenarts geen van deze producten in huis, attendeer hem of haar dan op de mogelijkheid zijn therapeutisch arsenaal uit te breiden. Hiervoor kan de dierenarts contact met ons opnemen, wij zorgen er voor dat alle informatie en uitleg zo spoedig mogelijk verzonden wordt. Wij kunnen leveren aan alle dierenartsen in Nederland en België.

Categorie: Producten

Bonpard voeders zijn speciale producten voor paarden met een bepaalde aandoening of klachten. Ook wordt Bonpard ingezet bij gezonde paarden die speciale behoeftes hebben zoals drachtige merries en veulens, oudere paarden, paarden op stalrust en sportpaarden. Is je paard gezond en heeft het geen bijzondere voedingsbehoeftes, dan is een speciaalvoer dus niet nodig.

Heeft je paard meerdere keren koliek gehad dan kan dit aanleiding zijn voor je dierenarts om eens naar het rantsoen te kijken en te beoordelen of een speciaalvoer verbetering kan geven. Bonpard Colon en Bonpard Motility zijn hiervoor de aangewezen producten. Dit geldt ook voor paarden die al een aantal keer spierbevangenheid hebben gehad (Bonpard Muscle). Voor paarden met hoefbevangenheid is in eerste instantie een rantsoen van grofstengelig hooi, eventueel met een goed supplement met mineralen en vitaminen een goede start. Is het paard weer redelijk opgeknapt dan kan een speciaalvoer zoals Bonpard Colon geschikt zijn om ervoor te zorgen dat herhaling zoveel mogelijk voorkomen wordt.

Voor paarden die vermageren is een goed onderzoek naar de oorzaak door de dierenarts belangrijk. Allerlei aandoeningen kunnen ten grondslag liggen aan gewichtsverlies. Voor het weer in conditie komen kan Bonpard Muscle worden gebruikt. Een vetrijk voer met relatief laag gehalte aan zetmeel en suikers geeft veel “veilige” energie.  Voor senioren die vermageren is er Bonpard Senior, dat er niet alleen voor zorgt dat het paard voldoende en goed verteerbare energie krijgt, maar ook de mineralen en vitaminen zijn aangepast aan de  eisen van het ouder wordende paard.

Paarden met overgewicht kun je gezond laten vermageren met Bonpard Non-Obesitas. De dierenarts kan een dieet voor je samenstellen waarmee je je paard op een veilige manier kunt laten afvallen. De hoeveelheid energie is beperkt, maar je paard krijgt alle voedingsstoffen die het nodig heeft.

Voor drachtige merries en veulens tot 1 jaar is Bonpard Mare&Foal. Dit vetrijke voer is echt anders dan de meeste voeders op de markt en zorgt voor een gezond veulen én merrie. Tenslotte kan Bonpard Sondevoeding het herstel bevorderen van ernstig zieke patiënten, patiënten die moeilijk kunnen eten of herstellende zijn van een zware operatie.