Bonpard Colon voor paarden met mestwater

Auteur – Sylvia van der Hoek

In de blog ‘case: mestwateren en te dun paard’ heb je kunnen lezen over Balou, een paard dat last had van mestwateren. Bonpard Colon werd succesvol ingezet, in een periode van drie weken veranderde de consistentie van de mest naar goede mestballen.

Lees in deze blog meer over het probleem mestwateren en hoe Bonpard Colon helpt om de darmgezondheid en mestscore te verbeteren!

Mestwateren

Mestwateren is een veelvoorkomende klacht bij paarden. Bij mestwateren komt tijdens of na het mesten water mee naar buiten. De mestballen van paarden met dit probleem, zijn in tegenstelling tot paarden met diarree wel goed gevormd. De achterhand van deze paarden raakt door het vocht bevuild, wat de huid kan irriteren.

Waardoor ontstaat dit probleem? Spijsverteringssappen worden normaal gesproken in de darmen geresorbeerd, maar door verstoringen in het verteringsproces gebeurt dit bij paarden die mestwateren niet goed. Er zijn verschillende factoren betrokken bij het ontstaan van dit probleem, zoals het rantsoen, stress, het gebit en darmgezondheid. Vaak zijn er meerdere factoren die meespelen bij paarden die last hebben van mestwateren en het is goed om deze met een dierenarts langs te lopen. Wat jouw paard te eten krijgt, speelt vaak een grote rol. Jouw dierenarts kan het rantsoen beoordelen en advies geven over nuttige aanpassingen, Bonpard Colon wordt vaak geadviseerd bij paarden met afwijkende mest.

Wat maakt Bonpard Colon zo succesvol voor het verbeteren van de mestscore?

Bonpard Colon bevat verschillende ingrediënten die de darmflora en darmgezondheid ondersteunen. Zo bevat dit dieetvoeder een rijke variatie aan vezels die gezonde darm stimuleren.

Daarnaast zijn gistcellen (Yeasacc) toegevoegd aan Bonpard Colon, de gistcellen bevorderen de groei van vezel afbrekende bacteriën en helpen zo de verzuring van de darminhoud te voorkomen. Het positieve effect van deze gistcellen op de verteerbaarheid is in veel studies aangetoond.

Het lage zetmeel- en suikergehalte en de voorbehandelde (ontsloten) zetmeelbronnen zijn efficiënt in de dunne darm te verteren, zodat alleen de juiste (vezelrijke) voedingsstoffen in de dikke darm terechtkomen en verstoringen van het fermentatieproces voorkomen worden.

Bonpard Colon biedt een complete aanpak

Dieetvoeding bestaat uit de combinatie van krachtvoer en ruwvoer, het gehele rantsoen wordt afgestemd op de behoefte van het paard. Onder krachtvoer verstaan we een brede groep producten, waartoe onder andere brok, muesli en granen behoren. Ook Bonpard Colon valt onder deze categorie, maar er zijn een aantal belangrijke verschillen ten opzichte van andere krachtvoeders zoals in onderstaande tabel te zien (Bron: CVB tabellenboek veevoeding paarden 2016).

Ruw Eiwit (g/kg)Ruwe Celstof (g/kg)Ruw vet (g/kg)Zetmeel en suiker (g/kg)
Bonpard Colon100
18689226
Gemiddelde Basisbrok12014030270
Gemiddelde Basismuesli11013045310

Bonpard Colon is een vezelrijk voer (hoog ruw celstof), met een relatief laag aandeel zetmeel, suikers en een wat hoger vetgehalte.

Bij ieder dieetvoeder van Bonpard wordt een specifiek type ruwvoer geadviseerd. Bij Bonpard Colon is grofstengelig hooi de ruwvoerbron naar keuze, dit is hooi van uitgebloeid gras dat in verhouding veel stengel heeft in verhouding tot blad.  Grofstengelig hooi is rijk aan vezels die bijdragen aan een goede darmwerking.

Waarom wordt geen verpakt ruwvoer en weidegang geadviseerd bij Bonpard Colon? Verpakt ruwvoer kan de fermentatie in de dikke darm versnellen en gras is een variabel product dat de fermentatie kan verstoren, beide voeders zijn daarom minder geschikt voor paarden met afwijkende mest. Dit wil niet zeggen dat het paard voor altijd hooi als enige ruwvoer zou mogen eten. Begin altijd met hooi, als de klachten duidelijk verbeterd zijn kan verpakt ruwvoer of gras voorzichtig weer toegevoegd worden aan het rantsoen. Zolang de klachten niet terugkeren kan verpakt ruwvoer en/of gras onderdeel uit blijven maken van het rantsoen. Bij paarden met een verstoorde darmflora zal het rantsoen altijd uit 50% hooi moeten bestaan, om de darmgezondheid op peil te houden.

Bonpard Colon is met zorg samengesteld en bevat alle voedingsstoffen die het paard nodig heeft, waardoor het niet nodig is om extra supplementen aan het paard te geven.

Bonpard – via de dierenarts, met de dierenarts

Heeft jouw paard een afwijkende mestscore? Neem contact op met jouw dierenarts!

Jouw dierenarts kan jouw paard onderzoeken en vaststellen wat de oorzaak is van de afwijkende mest. In het behandelplan voor jouw paard kan een passend dieetvoeder opgenomen worden. In het geval van mestwateren zou Bonpard Colon een uitstekende keuze zijn. De dierenarts kan ook beoordelen of jouw ruwvoer passend is voor jouw paard en een voeradvies op maat maken.

In het overzicht van verkooppunten kun je zien of jouw dierenarts Bonpard verkoopt.

Bonpard Dropshipment – bestel Bonpard eenvoudig online via jouw dierenarts!

Bonpard is verkrijgbaar direct via jouw dierenarts, maar sinds 2023 heeft Bonpard in samenwerking met de (jouw) dierenarts nu ook de mogelijkheid om Bonpard producten gemakkelijk thuis of op stal laten bezorgen. Bestel via de webshop op de Bonpard website, geef aan wie jouw dierenarts is en je bestelling wordt direct aan huis of op stal geleverd!

Bestel nu alle dieetvoeders en aanvullende diervoeders eenvoudig via onze dropshipment oplossing in de webshop.