Het Bonpard verhaal van Contessa
Auteur – Esmé Blankestijn
Week 1
Contessa bevalt van een gezond hengstenveulen genaamd Count Mason. De bevalling verliep voorspoedig en de eerste 24 uur na de bevalling waren volgens het boekje. Daarna werd Contessa ziek en ging haar voedingsconditie hard achteruit. Gelukkig knapte Contessa weer op en kon begonnen worden aan het herstel.
Week 2
Om de conditie van Contessa te herstellen en haar voldoende voedingsstoffen te geven om voor haar veulen te zorgen, werd door de voedingsconsulent van Bonpard een voedingsschema op maat gemaakt. Hierbij werd gekozen voor een combinatie van Bonpard Mare&Foal en Bonpard Muscle, zodat ze meer energie binnen kreeg dan dat ze verbruikte. Contessa kwam weer in een positieve energiebalans, zodat ze aan kon komen. Gezond afvallen is een langdurig en geleidelijk proces, maar gezond aankomen ook. Het was van belang om Contessa de tijd te geven om gezond aan te komen.
Het voerschema dat is opgesteld door de voedingsconsulent van Bonpard is gebaseerd op 5 porties verdeeld over 24 uur, om de portiegrootte onder de 2 kg per voerbeurt te houden. Deze portiegrootte is van belang voor een optimale maaglediging en dunne darm vertering. Het traject was intensief en het was een uitdaging voor een fulltime werkende eigenaar, om het paard te voorzien van dit rantsoen. Met behulp van stalgenoten en familie is het gelukt om een plan te maken, zo kon er gestart worden met het nieuwe voerschema.
‘Wist je dat je een paard 2 kg brok per portie kan voeren en een pony 1 kg?’
Naast de voeding van Bonpard kreeg Contessa ook onbeperkt ruwvoer. Ruwvoer is de basis van het rantsoen van het paard, het is de belangrijkste bron van voedingsstoffen en is van groot belang voor het functioneren van het paard. Bij lacterende merries is hooi van middel tot fijne kwaliteit geschikt; afhankelijk van de conditie van de merrie. In het geval van deze magere merrie is weidegang de beste keuze, ruwvoer van een rijke kwaliteit kan ook gebruikt worden om voldoende energie en eiwitten te verstrekken. Om tot een volledig rantsoen te komen is het belangrijk om een ruwvoeranalyse uit te voeren. Wij van Bonpard adviseren dan ook om dit altijd te doen.
Naast onbeperkt ruwvoer kreeg Contessa ook plantaardige olie door haar voeding gemengd. Olie zoals lijnzaadolie is namelijk een gezonde bron van energie en paarden kunnen vetten doorgaans goed verteren.
Week 3 tot week 7
De eerste maand stond in het teken van wennen, wennen aan het nieuwe voer en de hoeveelheden. Per week werden de hoeveelheden voer wat verhoogd, totdat na een maand de benodigde hoeveelheid Bonpard gegeven kon worden. Na drie werken werden veranderingen zichtbaar bij Contessa, ze viel niet langer af en haar vacht begon weer te glimmen. Haar veulen Mason bleef het in deze periode erg goed doen en groeide goed.
Na een maand van wennen, was Contessa geheel over op de Bonpard Mare&Foal en Bonpard Muscle voeding.
‘Bonpard Mare&Foal draagt bij aan een gezonde melkproductie bij de merrie’
Week 9
2 maanden na de bevalling werd Contessa geleidelijk aan weer onder het zadel opgepakt, zodat ook haar spieren zich weer konden ontwikkelen. De bespiering van Contessa kwam steeds meer terug en ze bleef netjes op gewicht.
5 Maanden (20 weken)
Na 5 maanden werd er afgebouwd met de Bonpard Mare&Foal en Bonpard Muscle en overgegaan op reguliere voeding. Ook deze wisseling is geleidelijk gedaan, om het lichaam te laten wennen aan het nieuwe voer. Na 6 maanden ging Mason naar de opfok.
Heb jij ook een drachtige merrie, merrie met veulen of opgroeiend veulen? Informeer dan bij jouw dierenarts naar dieetvoeders van Bonpard.
Klik hier om een dierenarts in jouw buurt te vinden!