Het Bonpard verhaal van Balou

Auteur – Esmé Blankestijn

In mei verhuisde Esmé haar paard Balou naar een andere stal, dichterbij huis, met meer uitrijmogelijkheden en een ander management. Dit leek haar de beste keuze voor haar paard. Balou kwam direct in de groep te staan, waar de paarden op dat moment op de weide stonden. Meerdere hectare grond had zij, voor bewegingsvrijheid en om heerlijk te eten.

Maar vanaf die periode werd de mest van Balou ook wisselend. Wanneer ze langer op de wei had gestaan, kon Esmé dit direct terug zien in haar mest. Van diarree tot goede mestballen en alles er tussenin.

Wanneer de mest afwijkend is van een paard, is de darmflora vaak verstoord. Het kan enige tijd duren voor dit weer geheel op de rit is. Om er zeker van te zijn dat er geen andere lichamelijke problemen of ziekte speelde, is het advies altijd om te overleggen met een dierenarts.

Uit onderzoek bleek dat het echt enkel met de darmflora van Balou te maken had. De mest zou moeten verbeteren, wanneer de darmflora verbeterd. Na enkele weken zag Esmé al snel verbetering. De gehele zomer heeft Balou heerlijk kunnen genieten van het gras, met andere paarden op de wei.

Helaas stopte in november het weideseizoen en moesten de paarden terug op de paddock. In deze overgangsfase konden de paarden zelf nog kiezen of ze gras op de wei zouden eten of ruwvoer in de paddock. Zowel de paddock al de wei waren namelijk open voor de paarden. Balou koos er duidelijk voor om op de wei te blijven, met alle gevolgen van dien.

In deze periode van het jaar zijn de voedingswaarde van het gras laag en groeit het niet meer, hierdoor krijgen paarden onvoldoende voedingsstoffen binnen.

Dit merkte Esmé direct weer aan Balou haar mest en in de weken die volgden zag ze haar vermageren. Dit was zorgelijk, dus een overleg met de dierenarts volgde.

De mest van Balou was ondertussen verslechterd, ze was hevig aan het mestwateren. Doordat Esmé op een pensionstal stond, had ze het management niet altijd zelf in de hand. De paarden gaan op bepaalde tijden naar buiten, staan met z’n allen in de wei of paddock en krijgen allemaal hetzelfde ruwvoer. Hierdoor zag Esmé niet meteen een mogelijkheid om het management daarin aan te passen. In overleg is ze toen Bonpard Muscle en Bonpard Colon gaan voeren, dit in combinatie met een prebiotica om de darmflora snel te laten herstellen.

Het advies vanuit Bonpard en de dierenarts is om de voeding over meerdere porties over de dag te verdelen.

De voeding over meerdere porties verdelen, vond Esmé een hele uitdaging. Ze stond op een pensionstalling waar de paarden onbeperkt ruwvoer kregen en bij binnenkomst, om 17:00, alleen krachtvoer of het eigen klaargezette bakje voer kregen. Dit betekende, dat op de dagen dat ze zelf niet kon gaan, Balou maar 1 portie zou krijgen.

Mestwateren Balou

Te dunne mest
Mestballen

Week 1.

Op 1 december is Esmé gestart met de Bonpard voeding, minimaal 1 portie per dag om 17:00, gevoerd door de staleigenaar. In de eerste week van december kreeg Balou 500 gram Bonpard Muscle en 500 gram Bonpard Colon. Daarnaast zorgde ze dat zijzelf één keer per dag ging om nogmaals een portie te voeren.

Week 2.

In de tweede week verhoogde ze de porties naar 700 gram Bonpard Muscle en 700 gram Bonpard Colon. Iedere dag ging Esmé of haar bijrijder weer, voor een extra portie.

Qua energie had Esmé een heel ander paard, Balou was ontzettend fris en aan de longe echt een bommetje. In deze periode heeft Esmé Balou niet fanatiek aan het werk gehad, enkel bosritjes en aan de longe. Ze had vrij van concoursen, lessen en intensieve trainingen.

Balou haar ribben begonnen langzamerhand weg te trekken, ze werd minder gevoelig op haar buik en haar mest begon weer meer vastigheid te krijgen.

Week 3.

In de derde week kon Balou volledig over op Bonpard. Ze kreeg dagelijks dan 1,5 kg Bonpard Muscle en 1,5 kg Bonpard Colon. In deze week merkte Esmé dat Balou nog energieker werd en haar energie niet meer goed kwijt kon. Ze heeft er na deze week voor gekozen om te minderen met de Bonpard Muscle. Dit heeft haar ontzettend goed gedaan, ze werd weer meer haarzelf. Iedere week kon Esmé haar letterlijk zien aankomen, heel bijzonder! Ook veranderde haar mest steeds meer naar goede mestballen.

Wel viel op dat wanneer Balou spanning had, de mest weer minder werd. Dit was geen mestwateren meer, maar wel duidelijk nog te nat.

Week 4.

De weken die hierop volgden bleef Balou op dezelfde hoeveelheid Bonpard voeding. Ze bleef mooi aankomen, haar glans kwam terug en haar mest was nog nooit zo goed geweest!

Ondertussen is Esmé samen met Balou verhuisd naar de andere kant van Nederland. Ze was erg bang dat haar darmen hier weer op zouden reageren in verband met de stress en spanning, maar tot nog toe is haar mest nog steeds goed.

Esmé schrijft: ‘Ik ben enorm blij dat ik voor Bonpard Muscle en Colon heb gekozen en laat mijn merrie voorlopig op dit voer staan. Ze vindt het erg smakelijk, het is makkelijk te voeren en geschikt voor mensen die, net als ik, op een pensionstal staan.’

Balou week 1
Balou week 2
Balou week 3
Balou week 4