Voertips voor de herfst
Auteur – Sylvia van der Hoek
De herfst is een periode van veel veranderingen, zowel in het weer als in het rantsoen. Lees in deze blog meer over waar je rekening mee moet houden met weidegang, de voerveranderingen en de weersveranderingen.
Wat zijn aandachtspunten bij weidegang in de herfst?
In de herfst bevat het gras minder voedingsstoffen en groeit het minder snel. Door deze verminderde groei kan het weiland snel schraal worden, bij grazen op een schrale weide wordt het gras met wortel en daarmee zand opgegeten door het paard. Dit zand beschadigt de darmwand en kan ophopen in de darm, waarbij klachten als diarree en zandkoliek kunnen ontstaan. Zorg ervoor dat er op tijd ruwvoer wordt bijgevoerd in het najaar, om te voorkomen dat paarden te veel zand opeten. Dit ruwvoer kan bijvoorbeeld in een hooibak verstrekt worden om zandopname tijdens het eten te voorkomen.
Een andere reden om op tijd ruwvoer bij te voeren, is de lagere voedingswaarde van najaarsgras. Het wordt geadviseerd om regelmatig de conditie van je paard te beoordelen, zeker in deze periode. Voor het beoordelen van de conditie is het bepalen van de Body Condition Score (BCS) een ideale methode.
Let in de herfst goed op de aanwezigheid van vallende blaadjes, zaden en eikels in de wei. De zaden (ook wel helikoptertjes genoemd) en blaadjes van de esdoorn zijn giftig voor het paard en kunnen de levensbedreigende aandoening atypische myopathie veroorzaken. Een paard met atypische myopathie vertoont verschijnselen van spierbevangenheid: het paard beweegt moeilijk of ligt veel, heeft trillingen, harde pijnlijke spieren en kan zweten. Door afbraak van de spieren is urine vaak koffiekleurig. Deze spieraandoening ontwikkelt zich snel en kan binnen een dag tot sterfte leiden. Vermoed je dat een paard deze aandoening heeft? Bel de dierenarts en houd het paard goed warm tot de dierenarts er is. Naast bladeren en zaden van de esdoorn zijn ook onrijpe eikels en bladeren van de eik giftig voor het paard, om vergiftigingsverschijnselen te veroorzaken zijn er grotere hoeveelheden nodig. Als vergiftiging optreedt treedt schade aan de darmwand op, wat koliek en diarree (met bloed bijmenging) veroorzaakt. Ook zijn beukennootjes en paardenkastanjes in grote hoeveelheden giftig. Om vergiftiging te voorkomen kunnen het beste vallende bladeren, zaden, eikels, nootjes etc. uit de weide verwijderd worden.
Temperatuurswisselingen in deze periode (koude nachten na een warme dag), kunnen tot een grote hoeveelheid fructaan in het gras leiden. Fructaan wordt in de darm door bacteriën gefermenteerd, dit kan de darmflora verstoren en leiden tot afwijkende mest en/of koliek. Ook is het risico op hoefbevangenheid bij een grote fructaan-opname verhoogd, met name voor paarden met insulineresistentie of equine metabool syndroom (EMS). Houd in de herfst rekening met de weidegang voor deze gevoelige paarden.
Einde van het weideseizoen – management rondom deze overgang
Als het weideseizoen ten einde loopt, staan veel paarden vaker op de paddock en zullen ze ook op de paddock gevoerd worden. De overgang van gras naar ruwvoer dient geleidelijk te gebeuren om het verteringsstelsel te laten wennen aan het nieuwe voer, zodat het risico op klachten als afwijkende mest en koliek verminderd wordt.
Tijdens de verwerking tot en opslag van hooi en voordroog, zal de hoeveelheid vitamine E in het ruwvoer afnemen. Bij het voeren van ouder hooi en in de loop van de winter kunnen tekorten ontstaan. Om de hoeveelheid vitamine E in het rantsoen aan te kunnen vullen, kan gebruik gemaakt worden van voedermiddelen waaraan vitamine E is toegevoegd of van supplementen met vitamine E.
De paddock kan in het najaar erg nat zijn, wat een risico is voor het ontstaan van problemen als rotstraal en mok. Met name paarden met minder weerstand lopen een risico op het ontstaan van rotstraal en mok, om de weerstand te ondersteunen kan een supplement zoals Bonpard Resistance gevoerd worden. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om de ondergrond van de stal en paddock zo schoon en droog mogelijk te houden, verwijder mest en urine regelmatig uit de box en zorg voor een droge plek in de paddock waar de paarden op kunnen staan. Verzorg de hoeven van je paard ook goed, laat deze regelmatig bekappen en krab ze regelmatig uit. Tijdens het uitkrabben kun je de benen en hoeven ook goed controleren op afwijkingen.
Wat voor supplement kan helpen tijdens de seizoenswisseling?
In de bovenstaande tekst zijn al een aantal punten aangestipt die te maken hebben met de seizoenswisseling, zoals aandachtspunten voor de weidegang, de rantsoenwisseling en de weersveranderingen met als gevolg een nattere bodem. In de herfstperiode zullen paarden ook verharen, sommige paarden kunnen daarbij wat extra ondersteuning gebruiken.
Om jouw paard wat extra te ondersteunen tijdens al deze veranderingen, kun je Bonpard Resistance voeren aan jouw paard. Bonpard Resistance Supplement bevat hele specifieke ingrediënten die invloed hebben op de weerstand, zoals essentiële vetzuren, beta-glucanen en voedingsstoffen als zink, vitamine E, selenium, vitamine C, koper en mangaan.
Bonpard Dropshipment – bestel Bonpard eenvoudig online via jouw dierenarts!
Bonpard is verkrijgbaar direct via jouw dierenarts, maar sinds 2023 heeft Bonpard in samenwerking met de (jouw) dierenarts nu ook de mogelijkheid om Bonpard producten gemakkelijk thuis of op stal laten bezorgen. Bestel via de webshop op de Bonpard website, geef aan wie jouw dierenarts is en je bestelling wordt direct aan huis of op stal geleverd!
Bestel nu alle dieetvoeders en aanvullende diervoeders eenvoudig via onze dropshipment oplossing in de webshop.