Afwijkende mest bij paarden

Auteur – Sylvia van der Hoek

Wat vertelt de mest van jouw paard?

De mest van het paard geeft je belangrijke informatie over het rantsoen en de (darm)gezondheid van jouw paard. In deze blog krijg je meer informatie over het beoordelen van de mest, wat de oorzaken van afwijkende mest kunnen zijn en hoe Bonpard dieetvoeding paarden met afwijkende mest kan ondersteunen

Herken jij goede paardenmest?

Bij het controleren van de mest wordt aandacht besteed aan verschillende eigenschappen van de mest.

  • Vorm en consistentie: zijn het afgeronde gladde mestballen, is de mest ongevormd, is de mest slap of is er sprake van diarree?
  • Kleur: is de mest bruin, geelbruin, groenbruin of een andere kleur?
  • Geur: ruikt de mest zoals je van paardenmest verwacht of heeft het een afwijkende geur zoals bijvoorbeeld rottig?
  • Aanwezigheid van zand, onverteerde delen, wormen andere afwijkende dingen.

Aan de hand van deze eigenschappen kunnen we de mest een score geven.

Wat zijn de verschillende types mest en de oorzaken ervan?

In de onderstaande mestscorekaart zijn de verschillende types mest weergegeven met bijpassende scores.

  1. Goede mest heeft afgeronde gladde, glanzende mestballen die normaliter bruin van kleur is. Afhankelijk van het rantsoen kan de mest meer groenbruin (gras) of geelbruin (ruwvoer) zijn.
  2. Diarree kan veroorzaakt worden door een ziekte. Laat je dierenarts het dier onderzoeken en eventueel behandelen.
  3. Mest met water (mestwateren) is een veel voorkomende klacht bij paarden. Bij deze paarden is er sprake van een verstoring van de darmflora in de blinde- en dikke darm. De samenstelling van het rantsoen beïnvloedt de darmflora. Met speciale dieetvoeding kan de darmflora balans hersteld worden en de mest verbeteren. Lees meer over mestwater bij paarden.
  4. Brijige mest met zand. Meer dan 70% van het opgenomen zand komt in de mest terecht, mits het paard veel grofstengelig ruwvoer eet. De darmbewegingen vertragen bij een vezelarm rantsoen, waardoor er meer zand in de darmen achter blijft. Zandrijke mestballen hebben een grijzige kleur. De mest kan ook brijig of zelfs waterdun worden als de darmflora ernstig verstoord is. Bij ernstige zandophoping kan een verstopping ontstaan. Laat je paard onderzoeken door een dierenarts bij afwijkende mest en/of verschijnselen van koliek. Lees meer over zandopname bij paarden.
  5. Mestballen zijn te droog als ze direct uit elkaar vallen zodra ze de grond raken. Of als het grote aan elkaar geplakte hopen zijn die het paard moeilijk kwijt kan (persen). Als het paard veel stro heeft gegeten, is de kleur lichtbruin tot geel. Droge mestballen komen voor bij paarden met een vertraagde darmpassage. Oorzaken van een vertraagde darmpassage zijn bijvoorbeeld: veel stilstaan, weinig drinken, veel langzaam verteerbare vezels eten (zoals stro), te weinig vezels eten en luchtzuigen. Bespreek met de dierenarts het rantsoen en probeer samen de oorzaak te achterhalen.
  6. Ongevormde mest met veel lange vezels. Met te veel lange vezels kan een paard geen mooie mestballen vormen. Soms blijft de mest ook te nat. Het komt veel voor bij seniorpaarden. Gebitsproblemen zijn vaak de oorzaak van deze afwijkende mest, laat het paard controleren door bij voorkeur een gecertificeerde paardentandarts. Omdat de darmflora verstoord is, heeft het paard ook een aangepaste voeding nodig. Lees meer over seniorpaarden.
  7. Hele graankorrels zijn vaak een symptoom van een afwijkend kauwproces door bijvoorbeeld gedragsproblemen (voernijd) of gebitsproblemen. De mest mag geen of heel weinig graankorrels bevatten. Door goed te kauwen gaan graankorrels kapot en zal de vertering goed verlopen. Laat regelmatig het gebit van het paard controleren.

Bij Bonpard hebben we verschillende voeders die kunnen bijdragen aan goede mest.

Welke Bonpard voeders zal de dierenarts adviseren bij afwijkende mest?

Bij paarden met slappe of dunne mest, mestwateren en zand in de mest wordt Bonpard Colon geadviseerd. Deze dieetvoeding is speciaal ontwikkeld voor paarden ter compensatie van chronische spijsverteringsstoornissen van de dikke darm, zoals paarden met een minder gezonde darmflora. Veel vezelrijke grondstoffen plus levende gistcellen (probioticum) stimuleren de groei van de “goede” bacteriën.  Daarnaast bevat het voer alle essentiële voedingsstoffen die het paard nodig heeft. Plus extra! Een verstoring in de darmflora heeft mogelijk een negatief effect op de productie van vitamine B-complex en vitamine K. Deze zijn in voldoende mate toegevoegd aan Bonpard Colon.

Bonpard Colon

Bij paarden met droge mest en verstoppingen wordt Bonpard Motility geadviseerd. Deze dieetvoeding is speciaal ontwikkeld ter compensatie van chronische insufficiëntie van de dunne darm, zoals voor paarden met minder goede darmbewegingen. De grondstoffen zijn goed verteerbaar. De vezels stimuleren de darmbewegingen en hebben een hoog waterbindend vermogen. Uiteraard bevat het voer alle noodzakelijke nutriënten, zoals eiwitten, mineralen en vitaminen, die het paard nodig heeft.

Bonpard Motlity

Bij paarden met gebitsproblemen, wordt Bonpard Senior geadviseerd. Door de selectie van goed verteerbare en voorbewerkte ingrediënten en de complete samenstelling levert dit het ideale dieet voor paarden die minder goed kunnen kauwen, zelfs als ze geen ruwvoer meer kunnen eten.

Bonpard Senior 20 kg