Nieuw bij Bonpard: Bonpard Equimel Veulenmelk

Auteur – Sylvia van der Hoek

Bonpard Equimel Veulenmelk

In bepaalde omstandigheden kan het nodig zijn om kunstmelk te verstrekken aan veulens. Bijvoorbeeld als het veulen geen moeder meer heeft, als de merrie onvoldoende melk produceert (bijvoorbeeld door ziekte) of als het veulen door gezondheidsproblemen niet voldoende kan drinken. In deze situaties heeft het veulen een kunstmelk nodig die afgestemd is op de behoeftes van het veulen.

Koemelk als merriemelk?

Merriemelk is in veel opzichten anders dan koemelk, zo bevat merriemelk meer lactose, minder eiwit, minder vet en een ander vetzuursamenstelling. Een ideale melkvervanger voor veulens is dan ook afgestemd op deze eigenschappen. Daarnaast komen er nog componenten in natuurlijke merriemelk voor die in kunstmatige melkvoeders normaliter verloren gaan.

Bonpard Equimel is speciaal ontwikkeld om te voldoen aan de voedingsbehoeften van het veulen en is afgestemd op de natuurlijke samenstelling van merriemelk.

De unieke samenstelling van Bonpard Equimel

Het eiwit is qua hoeveelheid en samenstelling ook zorgvuldig afgestemd, inclusief alle essentiële aminozuren voor een gezonde evenwichtige groei.

Het gebruik van laag verhitte ingrediënten zorgt voor uitstekende oplosbaarheid, verteerbaarheid en smakelijkheid. Bovendien zijn laag verhitte melkpoeders rijk aan bioactieve stoffen die de gezondheid van het veulen bevorderen. Het relatief hoge gehalte lactoferrine, een stof die van nature voorkomt in merriemelk, geeft het immuunsysteem van het veulen extra ondersteuning. Het aanwezige milk fat globule membrane (MFGM) in Bonpard Equimel, geeft het veulen extra ondersteuning in de werking van de spijsvertering, het immuunsysteem en de ontwikkeling van de hersenen.

Het voerschema voor het jonge veulen

In de natuurlijke situatie drinkt het pasgeboren veulen tot 7 keer per uur in de eerste levensweek, afnemend tot ongeveer 1 keer per uur op de leeftijd van 6 maanden. Het is zeer onpraktisch om een pasgeboren veulen te voeden zoals de moeder zou doen, daarom moeten er afwegingen gemaakt worden waarbij rekening gehouden wordt met de behoeftes van het veulen en de praktische haalbaarheid voor de eigenaar.

Bonpard Equimel wordt geleverd met een uitgebreid voerschema voor het veulen, waarbij het aantal voerbeurten per dag en de hoeveelheid te verstrekken kunstmelk per voerbeurt duidelijk zijn aangegeven. In de beginperiode kan Bonpard Equimel met de fles gegeven worden, maar het advies is om de melk zo snel mogelijk aan te bieden in een emmer. Het veulen zal hier rustig in getraind moeten worden en dit kan een aantal dagen in beslag nemen.

Vanaf dag 14 kan het veulen rustig wennen aan veulenbrok en ruwvoer (vers hooi of gras). Voor veulenbrok is de richtlijn voor de opname van week 4-7 0,5 kg/ per dag, van week 8-11 0,5-1 kg per dag, van week 12-14 1 kg per dag en in week 15-16 1-2 kg per dag.

De rol van de dierenarts

Zoals eerder benoemd in deze blog kunnen er verschillende redenen zijn waardoor het veulen onvoldoende melk binnenkrijgt, waaronder een verminderde gezondheid van de merrie of het veulen. Vermoed je dat je veulen te weinig melk drinkt of dat de merrie te weinig melk produceert? Neem dan contact op met jouw dierenarts om merrie en veulen te laten onderzoeken. Als de oorzaak achterhaald is kan een optimaal plan opgesteld worden, waar Bonpard Equimel als complete melkvervanger deel van kan uitmaken.

Bonpard Equimel is te bestellen via jouw dierenarts

Bonpard is direct verkrijgbaar via jouw dierenarts, maar sinds 2023 heeft Bonpard in samenwerking met de dierenarts nu ook de mogelijkheid om Bonpard producten gemakkelijk thuis of op stal laten bezorgen. Bestel via de webshop op de Bonpard website, geef aan wie jouw dierenarts is en je bestelling wordt direct aan huis of op stal geleverd!

Gevlekt veulen met Bonpard Equimel Veulenmelk