Paarden op stal gezond houden

 Auteur – Dr. Anneke Hallebeek

Paarden op stal gezond houden

De Stichting Welzijn Paard heeft het Keurmerk Paardenwelzijn gelanceerd. Het is klaarblijkelijk noodzakelijk om kritisch te kijken naar de eigen achterban. Op veel stallen staan de paarden in riante boxen gevuld met stro, maar toch is het (voer)management niet altijd conform de eisen die we tegenwoordig stellen.

Van werkpaard naar luxepaard

Paarden werden vroeger als werkdier gebruikt in het leger en de landbouw en hadden een redelijk intensief werkprogramma. In die tijd was er minder aandacht voor het welzijn, en waren er ook zeker misstanden in de verzorging. Maar de paarden stonden minder lang op stal. Tegenwoordig zijn we de paarden wat meer op een voetstuk aan het zetten. En misschien wel iets teveel aan het ‘pamperen’. Veilig op stal, in dekens gehuld en ramen en deuren dicht. Extra krachtvoer na elke inspanning, want hij zou toch iets tekortkomen.

Beweging is een must

Het is nodig onze blik op wat een paard werkelijk nodig heeft te resetten. Zonder uitbuiting, is een paard prima is staat om onder het zadel of voor de kar of op welke wijze dan ook, regelmatige inspanning te verrichten. Zolang het paard met respect behandeld wordt en de “gebruiker” zichzelf ook traint in rijtechnieken en het verzorgen van paarden.

Denk “out of the box”

Stalling en voeding zijn twee speerpunten in deze verzorging. Niet iedereen heeft de mogelijkheid om paarden 24 uur in een groot terrein te laten lopen. Op een kleine weide zal het snel een modderige toestand worden, wat ook niet altijd welzijn bevorderend is. Op stal is het vaak wel mogelijk om het klimaat paard vriendelijk te houden en voor sociaal contact te zorgen.  Zijn de bewoners van de stal een redelijk vaste groep, zet er dan een paar bij elkaar. Van twee of drie boxen is vaak makkelijk één box te maken. Maar beter is om met goede stallenbouw adviseur te zoeken naar de juiste oplossing. Een beetje creativiteit en “out of the box” denken, kan hierbij geen kwaad. Let ook op de ventilatie. Ga zelf eens een tijdje in een box staan met de deur dicht en beleef de wereld van je beste vriend eens van die kant. Best benauwend af en toe! Krijgen paarden veel beweging (en bij voorkeur meer dan het halve uur wat nu als minimum is gesteld), dan is box huisvesting te accepteren. Maar komt een paard maar 1 keer per 24 uur eruit, dan spreken we toch meer over een gevangenis.

Verdeel de voerbeurten

Wat voeding betreft zijn ook nog verbeteringen mogelijk. Niet elk paard heeft 24 uur per dag ruwvoer nodig. Maar er zijn nog heel veel stallen waar de ruwvoer voorziening beperkt is en waar de voertijden te ver uit elkaar liggen. Voor paarden is het ongezond om veel langer dan 6 uur te vasten. Ligt er wat stro om te knabbelen, dan kan dat best tot 8 uur opgerekt worden tijdens de nacht. Doe je om 18.00 uur de stal dicht en voer je de volgende ochtend om 07.00 uur weer, dan is de kans op maagzweren of koliek enorm toegenomen.

De gezondheid van het paard is het waard

De paarden krijgen zo ook een verhoogd risico op voernijd, kribbebijten en luchtzuigen. Als de voerkar rondgaat, dan stijgt het rumoer en de drukte van de paarden op stal. Zodra ze hun portie krijgen, eten ze dit veel te snel op. Kauwen is voor paarden een belangrijk onderdeel voor een goede vertering. Door minder te kauwen, kan het voer tot koliek leiden. Aangeleerde ongewenste gedragingen zijn moeilijk weer af te leren. En zo blijven deze paarden altijd een vergroot gezondheidsrisico houden. Heb je zo’n paard? Een aangepaste voeding helpt wel!

Veranderingen in het voersysteem zijn niet eenvoudig door te voeren. Want het vraagt om een andere werkwijze en ritme en kan heel ingrijpend zijn. Als het voermanagement ter sprake komt en er klinkt enige kritiek, dan wordt er vaak een muur van argumenten opgeworpen, om maar niets te veranderen. Heel eerlijk tegenover de paarden is dat niet. Terwijl het uiteindelijk misschien wel zo uitpakt dat een ander systeem je meer rust en minder werk geeft. Het overdenken waard zou ik zeggen.