Mijn paard heeft insulineresistentie

Obesitas, veroudering en PPID zijn bij het paard drie belangrijke oorzaken van insulineresistentie. Tegenwoordig noemt men het trouwens insulinedysregulatie, omdat de veranderingen zeer geleidelijk gaan en de ernst variabel is.

Paarden en pony’s met insulinedysregulatie herken je niet altijd direct. Soms blijkt het pas bij plotselinge hoefbevangenheid. Het paard kan mager zijn, of te dik. Vaak heeft het paard een dikke en harde manenkam. En soms afwijkende vetdepots op het lichaam. De energiestofwisseling is verstoord met als gevolg dat het paard weinig looplust heeft.

Bij insulineresistentie leidt de opname van makkelijk verteerbare koolhydraten, zoals zetmeel en suikers,  tot een verhoogde aanmaak van insuline. Plotseling stijgende gehalten van insuline kan hoefbevangenheid geven. Laat de dierenarts onderzoek doen naar de oorzaak van de insulineresistentie. De oorzaak en de conditie van het paard bepalen wat het paard aan voeding moet en kan hebben. Dat is niet voor elk paard met insulineresistentie gelijk!

Aanpak van dit probleem

Als PPID de oorzaak van de insulineresistentie is, kan een medicinale behandeling dit grotendeels of helemaal verhelpen. In geval van obesitas zal de insulineresistentie verdwijnen bij het bereiken van het streefgewicht. Soms verdwijnt de insulineresistentie niet na vermagering (net zo min als de dikke nek). Paarden moeten dan blijvend een rantsoen met lage zetmeel- en suikergehalten krijgen. Dit geldt ook voor het suikergehalte in ruwvoer (let op, dit kan soms erg hoog zijn!). De insulineresistentie doordat het paard oud is, verdwijnt natuurlijk niet meer. Seniorpaarden hebben een aangepast rantsoen nodig met weinig zetmeel en suikers. En door de veroudering zijn er nog meer eisen waar het rantsoen aan het voldoen, om het paard gezond te houden.

Bonpard NON-OBESITAS is speciaal om paarden gezond te laten vermageren. Het is een vezelrijk voer met een zeer laag aandeel zetmeel en suikers. Samen met een beperkte hoeveelheid ruwvoer geeft dit een lage energieopname (vetverbranding), maar wel voldoende eiwitten en mineralen en vitaminen.

Meer informatie over Bonpard Non-obesitas

Bonpard SENIOR is speciaal gemaakt voor het klinische oudere paard. Het voer bevat goede kwaliteit grondstoffen om de gezondheid te bevorderen. Het aandeel vezels is hoog en zetmeel en suikers laag. Geschikt als paarden minder goed kunnen kauwen.

Meer informatie over Bonpard Senior