Advies insulineresistentie

Advies insulineresistentie2017-02-13T10:30:09+01:00

Mijn paard heeft insulineresistentie

Insulineresistentie is geen aandoening op zich. Maar een gevolg van andere aandoeningen. Obesitas, veroudering en PPID zijn bij het paard drie belangrijke oorzaken van insulineresistentie. Heeft het paard insulineresistentie dan kan de opname van makkelijk verteerbare koolhydraten, zoals zetmeel en suikers, leiden tot een verhoogde aanmaak van insuline door het lichaam. Plotseling hoge gehalten van insuline (een hormoon met vele functies) kan hoefbevangenheid geven. Laat de dierenarts onderzoek doen naar de oorzaak van de insulineresistentie. De oorzaak en de conditie van het paard bepalen wat het paard aan voeding moet en kan hebben.

Aanpak van dit probleem

Als PPID de oorzaak van de insulineresistentie is, kan een medicinale behandeling dit grotendeels of helemaal verhelpen. In geval van obesitas zal de insulineresistentie verdwijnen bij het bereiken van het streefgewicht. Soms verdwijnt de insulineresistentie niet na vermagering (net zo min als de dikke nek). Deze paarden moeten blijvend een rantsoen met lage zetmeel- en suikergehalten krijgen. Dit geldt ook voor het suikergehalte in ruwvoer. De insulineresistentie door veroudering verdwijnt niet meer. Deze paarden hebben een aangepast rantsoen nodig met weinig zetmeel en suikers. Vanwege de veroudering zijn er nog meer eisen aan het rantsoen om het paard gezond te houden.

Bonpard NON-OBESITAS is speciaal om paarden gezond te laten vermageren. Het is een vezelrijk voer met een zeer laag aandeel zetmeel en suikers. Samen met een beperkte hoeveelheid ruwvoer geeft dit een lage energieopname (vetverbranding), maar wel voldoende eiwitten en mineralen en vitaminen.

Meer informatie over Bonpard Non-obesitas

Bonpard SENIOR is speciaal gemaakt voor het klinische oudere paard. Het voer bevat goede kwaliteit grondstoffen om de gezondheid te bevorderen. Het aandeel vezels is hoog en zetmeel en suikers laag. Geschikt als paarden minder goed kunnen kauwen.

Meer informatie over Bonpard Senior