Is mijn paard te dik, te dun of op gewicht?

Categorie: Producten

Aan de hand van het uiterlijk van het paard is vaak al goed in te schatten hoe de conditie is. Bij een te dun paard is vaak het skelet zichtbaar, een te dik paard heeft juist vaak veel rondere vormen. Het is echter lastig om het gewicht van een paard op het oog te schatten. In principe is de stokmaat een goed uitgangspunt voor gewichtsbepaling. Zo weegt een paard van 1.65 m ca. 600 kg. Uiteraard zijn verder de bouw (grof en fijn), het ras en de lichamelijke conditie van belang.

Het gewicht van je paard kun je ook schatten door gebruik te maken van speciale meetlinten, deze geven het gewicht aan de hand van de borstomvang. Een eigen berekening is ook mogelijk. Meet de borstomvang, over de schoft en achter het voorbeen, en de lengte, van voorborst tot zitbeenknobbel. Gebruik de volgende formule: ((borstomvang)2  x lengte): 11900 = gewicht paard.

Een andere gemakkelijke methode om te bepalen of een paard te dik, te dun of op gewicht is, is door gebruik te maken van de Body Condition Score (BCS).

Voor elke methode geldt: kijk eerst goed zelf naar het paard en maak een inschatting, de methoden blijken niet voor elk ras even nauwkeurig. Uiteraard kan je dierenarts je hierbij helpen, zij beschikken over veel ervaring op dit gebied.