Wat is koliek?
Koliek betekent: aanval van krampachtige pijn. Er zijn meerdere problemen die zich kunnen uiten in koliek. In de diergeneeskunde wordt gesproken van ware en valse koliek. Bij ware koliek is de oorzaak van de pijn te vinden in het maagdarmkanaal, bij valse koliek ligt de oorzaak buiten het maagdarmkanaal.
Er bestaan verschillende oorzaken voor ware koliek, de meest voorkomende vormen zijn gaskoliek, zandkoliek, krampkoliek en verstoppingskoliek. De ernst van koliek kan variëren van mild tot zeer ernstig, waarbij paarden kunnen sterven.
De oorzaak van koliek
Sommige paarden hebben last van terugkerende koliek. Bij terugkerende koliek is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Het rantsoen is hierin een belangrijke mogelijke oorzaak. Zowel de kwaliteit van het voer, het soort en de hoeveelheid ruwvoer, voerveranderingen, en de hoeveelheid en samenstelling van het krachtvoer kunnen een rol spelen bij terugkerende koliek.
Andere oorzaken kunnen liggen in de huisvesting (bijv. veel zandopname), het management (voerwisselingen, beweging) en in de gezondheid van het paard. Gebitsproblemen, darmontsteking (IBD), een verstoorde darmflora/fermentatiestoornissen en beschadigingen in de darmwand zijn voorbeelden van oorzaken.
Terugkerende koliek is een complex probleem, om de oorzaak te achterhalen moet samen met de dierenarts gekeken worden naar alle risicofactoren.
Aanpak van het probleem
Omdat terugkerende koliek een complex probleem is, moet uitgebreid onderzoek gedaan worden naar de oorzaak ervan.
Vaak speelt het voer en het voermanagement een rol, beoordeel wat je voert en het voerschema van je paard. Zie je vaak koliek rondom voerwisselingen of wanneer je een nieuw pak ruwvoer aanbreekt? Zorg ervoor dat een overgang geleidelijk plaatsvindt. Geef je veel krachtvoer? Probeer dit in kleinere porties te voeren aan het paard. Sowieso is het voor paarden belangrijk om regelmatig gevoerd te worden, paarden mogen niet langer dan 6 uur zonder voer staan. Als je paard snel eet, kan het helpen om een slowfeeder te gebruiken. Kijk ook goed naar de manier waarop je voert, laat ze bijvoorbeeld niet eten vanaf een zandbodem.
Een te trage darmpassage kan leiden tot verstopping en uiteindelijk verstoppingskoliek, dit kan veroorzaakt worden door veel stilstaan, weinig drinken, veel langzaam verteerbare vezels eten, te weinig vezels eten en luchtzuigen. Zorg dus voor voldoende lichaamsbeweging en toegang tot juist voer en voldoende water.
Laat een dierenarts een goed klinisch onderzoek doen bij je paard, zodat gezondheidsproblemen bij het paard vastgesteld kunnen worden en adequaat behandeld kunnen worden.
Voor paarden met terugkerende koliek wordt de dieetkeuze bepaald aan de hand van de symptomen die het paard vertoond.
Paarden met chronische problemen in de dikke darm en zand in de mest kunnen gevoerd worden met Bonpard Colon. Dit voer is speciaal ontwikkeld voor paarden ter compensatie van chronische spijsverteringsstoornissen van de dikke darm, zoals paarden met een minder gezonde darmflora. Veel vezelrijke grondstoffen plus levende gistcellen (probioticum) stimuleren de groei van de “goede” bacteriën. Daarnaast bevat het voer alle essentiële voedingsstoffen die het paard nodig heeft. Plus extra! Een verstoring in de darmflora heef mogelijk een negatief effect op de productie van vitamine B-complex en vitamine K. Deze zijn in voldoende mate toegevoegd aan Bonpard Colon.
Bij paarden met droge mest en verstoppingen wordt Bonpard Motility geadviseerd. Dit voer is speciaal ontwikkeld ter compensatie van chronische insufficiëntie van de dunne darm, zoals voor paarden met minder goede darmbewegingen. De grondstoffen zijn goed verteerbaar. De vezels stimuleren de darmbewegingen en hebben een hoog waterbindend vermogen. Uiteraard bevat het voer alle noodzakelijke nutriënten, zoals eiwitten, mineralen en vitaminen, die het paard nodig heeft.