Mijn paard heeft een betere weerstand nodig

Bij een gezonde weerstand reageert het immuunsysteem adequaat op indringers (virussen of bacteriën) van buiten. De weerstand speelt zich af in de darmwand en in de darmflora, op de huid en in het inwendige van het paard (immuunsysteem). Om alles goed te laten functioneren, heeft het paard bepaalde voedingsstoffen nodig. Zoals aminozuren, vetzuren, vitaminen en mineralen.

Een kortdurend gebrek aan één van deze voedingsstoffen is geen probleem. Maar krijgen paarden langdurig een iets te lage hoeveelheid van bijvoorbeeld mineralen en vitaminen, dan kan dit een negatief effect hebben op de weerstand. Ook dit is niet direct aan he paard te zien. Vermindering van de weerstand kan lange tijd onzichtbaar zijn. Heel geleidelijk aan ga je veranderingen zien. Soms is de vacht dof of verhaart het paard erg langzaam. Of het paard heeft eerder last van huidklachten. Zoals mok of bultjes. Het kan ook zorgen voor een verergering van een allergische reactie op voer of andere allergenen (pollen of insecten), waardoor bultjes in de huid (“haverbultjes” of urticaria) ontstaan. Onvoldoende essentiële voedingsstoffen beïnvloeden de reactie en genezing van de huid. Hierdoor kunnen klachten van bijvoorbeeld staart- en maneneczeem verergeren.

Aanpak van dit probleem

Om de weerstand te verbeteren speelt voeding een belangrijke rol. Bij onbegrepen klachten is het goed de dierenarts in te schakelen en uitgebreid onderzoek te laten doen naar de oorzaak. Een rantsoencontrole hoort daar ook bij. De darmflora staat in direct contact met het immuunsysteem. Vanwege de enorm grote blinde- en dikke darm met een zeer uitgebreide microflora is het van groot belang om deze darmflora zo gezond mogelijk te houden. Onderzoek leert verder dat sommige betaglucanen (uit gistcelwanden: Macrogard) de immuniteit kan beïnvloeden en optimaliseren. Dan zijn er nog bepaalde voedingsstoffen zoals zink, selenium, vitamine E en vitamine A die een grote rol spelen in de weerstand. Tenslotte zijn sommige vetzuren (DHA) voorlopers van  ontstekingsremmende factoren. Naast ruwvoer kan het nodig zijn het rantsoen te verrijken met extra voedingsstoffen voor een betere weerstand. Dit vraagt om een goede opbouw en samenstelling van het rantsoen, zodat de balans past bij wat het paard nodig heeft

Bonpard COLON is speciaal ontwikkeld ter compensatie van chronische spijsverteringsstoornissen in de dikke darm, zoals voor paarden met een minder gezonde darmflora. Veel vezelrijke grondstoffen plus levende gistcellen (probioticum) stimuleren de groei van de “goede” bacteriën.

Meer informatie over Bonpard Colon

Bonpard RESISTANCE supplement speciaal ontwikkeld voor paarden om de weerstand te verbeteren. Een uitgelezen samenstelling van grondstoffen, zoals extra zink, selenium, koper en vitamine E, Macrogard en DHA Gold, levert samen met Bonpard COLON de ideale combinatie.

Meer informatie over Bonpard Resistance supplement