Mijn paard heeft klachten door veroudering

Veroudering van paarden gaat gepaard met veranderingen in de vertering en de stofwisseling. Vermagering, koliek of mestveranderingen kunnen het gevolg zijn. Ook hoefbevangenheid kan hieruit voortkomen. Eén van de oorzaken is de slijtage van tanden en kiezen. Minder goed kauwen leidt tot proppen maken van ruwvoer, minder vertering van het voer en vermagering. Omdat oudere paarden kans hebben op het ontwikkelen van insulineresistentie, wel of niet gepaard gaande met PPID (Cushing), is het raadzaam de dierenarts het paard te laten onderzoeken. Vervolgens kan het rantsoen op maat worden afgestemd op de mogelijkheden en de behoeften van het paard.

Aanpak van dit probleem

Een paard dat minder goed kan kauwen heeft een rantsoen nodig dat goed verteerbaar is, ook zonder kauwen. Maar het rantsoen moet nog wel voldoende vezels bevatten om de darmwerking te stimuleren en de darmflora gezond te houden. Daarnaast mag een ouder paard een beperkte hoeveelheid zetmeel en suikers eten, omdat dit, in geval van insulineresistentie, kan leiden tot hoefbevangenheid. Controle van het ruwvoer hoort bij het op maat maken van het totale rantsoen. Oudere paarden hebben redelijk zacht ruwvoer nodig, maar dit kan een hoog suikergehalte hebben. Overleg met de dierenarts welk soort ruwvoer geschikt is of laat een analyse uitvoeren.

Onze oplossing voor dit probleem

Bonpard SENIOR is speciaal ontwikkeld ter compensatie van chronische insufficiëntie van de dunne darm en zeer geschikt voor het oudere vermagerende paard. Door de selectie van ingrediënten en de complete samenstelling levert dit het ideale dieet voor paarden die minder goed kunnen kauwen, zelfs als ze geen ruwvoer meer kunnen eten.

Meer informatie over Bonpard SENIOR