afbeelding: LanaLotta.be

In deze dagen met veel regen, kou en wind, heb je vast wel eens de gedachte “heeft mijn paard iets extra’s nodig” om weerstand te bieden aan deze gure omstandigheden? Een regendeken wellicht, langer op stal, of een weerstandsbevorderend supplement?

Paard is geen mens

Voordat je je paard hermetisch gaat afsluiten van de buitenlucht, bedenk  dat de comfortzône qua temperatuur bij paarden veel lager ligt dan bij ons. Als wij het koud hebben zijn we geneigd onze paarden eens flink in te pakken en de deuren en ramen van de stal te sluiten. En dit komt juist de gezondheid van het paard niet ten goede. Misschien krijgt het paard het wel veel te warm. En door een mindere ventilatie stijgt het ammoniakgehalte in de stal, wat erg slecht is voor zijn luchtwegen.

Paard houdt van buiten

Probeer meer in de huid van het paard te kruipen om de juiste maatregelen te nemen zonder dat het juist averechts werkt. Buitenlucht en buiten zijn is meestal prima. Een schuilstal en soms een regendeken is dan ook voldoende.

Verbeter de weerstand als het nodig is

Heeft een weerstandsbevorderend supplement dan nog toegevoegde waarde? Alleen als het paard dit nodig heeft en het supplement de juiste stoffen bevat.

Paarden met een optimale weerstand hebben geen baat bij extra’s, dan is het weggegooid geld. Paarden die een verminderde weerstand hebben, zijn qua gezondheid te verbeteren.

Welke paarden hebben een verminderde weerstand?

  1. paarden met veel stress (kan ook door veel reizen en wedstrijden)
  2. magere paarden (langere tijd te weinig gegeten (door ziekte))
  3. paarden op een rantsoen met onvoldoende voedingsstoffen (vaak te herkennen aan huidklachten; eczeem, mok of bultjes) 
  4. paarden met een wormbesmetting

Als deze paarden lang buiten staan in regen en wind kan het best zo zijn dat ze daar wél ziek van worden.

Kruiden

Veel supplementen om de weerstand te verbeteren bevatten kruiden. Kruiden hebben bepaalde medicinale werking, maar helaas weet niemand of dit bij paarden werkt en met welke dosering (gebrek aan wetenschappelijk onderzoek). Een overdosering kan schadelijk zijn, dus wees terughoudend met het gebruik van meerdere kruidenrijke producten tezamen.

Mineralen en vitaminen zijn noodzakelijk

Andere supplementen bevatten mineralen en vitaminen. Heeft je paard een rantsoen van veel ruwvoer maar weinig krachtvoer, dan kan een (lichte) onderdosering van voedingsstoffen nadelig zijn voor de weerstand. Een goed en makkelijk supplement, zoals een brokje, levert de juiste aanvulling met deze voedingsstoffen zonder extra energie. Maar ook al krijgt je paard voldoende voedingsstoffen, van enkele spoorelementen en vitaminen kan een iets hogere dosering een ‘boost’ geven aan de weerstand. Denk bijvoorbeeld aan selenium, vitamine E, zink en vitamine C. Doe dit wel gericht en geef niet zomaar meerdere supplementen door elkaar. Een echte overdosering van met name selenium kan toxisch worden.

Betaglucanen

Een heel specifieke component van een gistcelwand kan de weerstand verbeteren doordat het direct contact maakt met macrofagen die in de darmwand aanwezig zijn. Beta-1,3/1,6-glucanen (Macrogard®) laten in diverse studies positief resultaat zien op bescherming tegen virussen, wondheling en vermindering van allergische reacties. Doordat deze betaglucanen precies passen op een receptor van de macrofaag, wordt deze immuuncel geprikkeld harder te werken. Macrogard® is voor paarden alleen beschikbaar in het supplement Bonpard Resistance.

Vetzuren

Tenslotte zijn omega 3-vetzuren vaak aan weerstandsverbeterende supplementen toegevoegd. Een evenwichtige hoeveelheid omega-6 en omega-3 vetzuren kan onstekingsreakties “in bedwang” houden.

Darmflora

Maar de allerbelangrijkste weerstandsbevorderende maatregel is eigenlijk super eenvoudig: zorg voor een gezonde darmflora! Geef je paard voldoende ruwvoer zodat de darmflora toeneemt. Met wat extra maatregelen zoals een variatie in vezeltypen en extra levende gistcultuur ondersteun je de “goede” bacteriën (Bonpard Colon!). Zie hier ook een reden waarom paarden het minder snel koud hebben. Het fermentatieproces (voerafbraak door bacteriën) levert extra warmte op.

Voor een optimale gezondheid bestaat het rantsoen voor het grootste deel uit ruwvoer. Omdat aanvulling van noodzakelijke voedingsstoffen noodzakelijk is, is een aanvullend supplement in ieder geval nodig, als er geen krachtvoer wordt gebruikt. Wil je meer doen aan de weerstand? Let goed op wat de supplementen bevatten aan ingrediënten. Niet alles werkt namelijk! En vooral: geef frisse lucht.