Elk te dik paard loopt een risico om hoefbevangenheid te krijgen. Of dat ook daadwerkelijk gebeurt is niet zeker. Het ene ras is daar meer gevoelig voor dan het andere ras. Maar wil je dit risico nemen? Eenmaal hoefbevangenheid vermindert de kwaliteit van het paardenleven. En om dan nog de overtollige kilo’s kwijt te raken is lastig.

Insulineresistentie

De centrale factor in het ontstaan van hoefbevangenheid is zeer waarschijnlijk insulineresistentie. Te lang een zeer suikerrijk rantsoen kan dit in de hand werken. Maar ook een grote vetmassa leidt tot insulineresistentie, net als PPID en veroudering.

Overgewicht

De mate van overgewicht bij het paard beoordeel je op basis van uiterlijke kenmerken. Als gevolg van meer onderhuids vet zal de vorm van het paard veranderen. Door te voelen is het onderhuidse vetlaagje te meten. Bij veel onderhuids vet zal de hals breder worden, de romp dieper en het kruis ronder. De nekband is breed, de ribben liggen onder een vetlaagje en vetkwabben zijn soms zichtbaar boven de staartaanzet.

Wel of geen insulineresistentie?

Of een paard met overgewicht ook insulineresistentie heeft is niet zeker. Omdat paarden naast onderhuids vet ook vet deponeren in de buik, wat niet zichtbaar is, kan de totale vetmassa lastig bepaald worden. Een paard met een Body Condition Score van +2 (veel overgewicht) kan een variatie in vetmassa hebben van 15% tot 30%. Zover nu bekend leidt een vetmassa van meer dan 20% tot insulineresistentie.

Toch is het niet verstandig om rustig achterover te leunen als je paard maar een beetje overgewicht heeft of lijkt te hebben. De onzekerheid maakt het elke dag spannend of het paard wel of geen hoefbevangenheid ontwikkeld. Nu is insulineresistentie wel te testen met een bloedonderzoek, maar een negatief resultaat geeft geen garantie voor de toekomst.

Geen overgewicht en toch insulineresistentie

Een andere overweging om een paard met overgewicht te laten afvallen is het vermoeden dat Equine Metabool Syndroom kan ontstaan als paarden langdurig overgewicht en insulineresistentie hebben gehad. Equine Metabool Syndroom komt bij bepaalde rassen meer voor (met name de sobere paarden) en kan betekenen, dat ondanks een gezond gewicht, het paard toch insulineresistentie heeft. Vaak hebben deze paarden een geschiedenis van overgewicht. Normaal gesproken verdwijnt insulineresistentie als overgewicht afneemt. Maar helaas is dat soms niet het geval en blijft het paard levenslang een risico op het verkrijgen van hoefbevangenheid houden. Geen makkelijke situatie. Want voedermiddelen kunnen suikerrijk zijn en zelfs het hooi en het gras kunnen aanleiding zijn tot hoefbevangenheid.

Negatieve energiebalans is vermageren

Laat paarden met overgewicht op een verantwoorde manier gewicht verliezen. Weinig voeren druist in tegen de natuurlijke behoefte van het paard om veel ruwvoer te eten. Een goed vermageringsdieet is du zodanig samengesteld dat het paard toch voldoende ruwvoer krijgt maar tegelijkertijd in een negatieve energiebalans komt om vetreserves als energiebron aan te gaan spreken.

Om tegelijkertijd ervoor te zorgen dat het paard geen eiwittekort krijgt en geen tekort aan noodzakelijke vitaminen en mineralen is een uitgekiende rantsoen samenstelling nodig.

Laat dit over aan een voedingsdeskundige of dierenarts. Voor je het weet heb je je paard een verkeerd en ongezond rantsoen gegeven. En dan kunnen er allerlei nare dingen gebeuren met de gezondheid en raak je van de regen in de drup.

Dieetadvies op maat

Dierenartsen geven dieetadvies en maken een rantsoen dat past bij je paard. Met Bonpard Non-obesitas is een gezond vermageringsdieet te maken. Samen met extra beweging zal de vetmassa afnemen. Omdat het dieetvoer rijk is aan eiwit en mineralen en vitaminen, ontstaan er geen tekorten. De periode die nodig is om een gezond gewicht te bereiken varieert, maar zal meestal rond de 3 tot 5 maanden zijn. Daarna schakel je over op een goed onderhoudsrantsoen. 

Er zijn veel te veel paarden met overgewicht en met hoefbevangenheid. Dit is slecht voor het welzijn van paarden. Doe er wat aan!