Het kan zijn dat je paard juist in het voorjaar qua conditie een beetje achteruit gaat. De overgang van winter naar zomer betekent ook een overgang en verandering van hooi naar gras. En dit gaat tegelijkertijd met het verliezen van de wintervacht en groei van de zomervacht.

Oud hooi

De kwaliteit van het ruwvoer verandert gedurende het bewaren. Pas gemaakt hooi ruikt geurig en ziet er redelijk groen uit. Hooi dat maanden in de opslag heeft gelegen verkleurt, ruikt niet geurig meer en wordt stoffig. Is kuilvoer of voordroog goed ingepakt, dan blijft dit iets constanter van kwaliteit. Echter, vanwege de lichte vochtigheid en vaak beperkte verzuring, is de conservering niet altijd goed gelukt en kunnen de pakken beschimmeld raken. In beide ruwvoersoorten daalt niet alleen het caroteengehalte (de groene kleur en de voorloper van vitamine A), maar ook het vitamine E gehalte. Kortom, het ruwvoer wordt er niet smakelijker op en de voederwaarde kan dalen (met name van de vitaminen).

Paarden krijgen met grazen op kort gras ook zand binnen

Kort gras en zand

In de weide groeit het gras. Het gras is in het voorjaar zeer rijk aan eiwit en in het begin nog arm aan vezels en structuur. Staan paarden op een weiland met kort gras (afgegraasd), dan is het niet goed zichtbaar of het gras groeit. Dit komt omdat ze het direct opeten. Ze vinden het heerlijk namelijk. Wat ze binnenkrijgen is dus eiwitrijk en vezelarm. Soms kan ook het suikergehalte erg hoog zijn. Dit varieert met name met de mate van zonlicht en de temperatuurswisselingen. Wat ze ook binnenkrijgen is zand. Juist op een kort gegraasd weiland is de zandopname groot. En dat met weinig vezels in het rantsoen, leidt tot problemen. Het zand blijft meer in de darm achter, hoopt zich op, en leidt tot zandkoliek of diarree.

Graslengte en structuur

Het gras moet dus even doorgroeien voordat je paard op de weide kan. Het gras groeit in eerste instantie met twee blaadjes die uit de bodem komen. Daarna gaat de stengel groeien. En daarna wordt de stengel dikker en steviger en pas aan het einde krijgt het gras bloeiwijzen, zoals aren en pluimen. In de periode voordat de stengel dikker en steviger wordt, is gras eigenlijk te snel fermenteerbaar voor paarden. De vezelrijke stengels zijn nodig om de fermentatie rustiger te maken. Een te snelle fermentatie (afbraak van voer door darmflora) is een risico voor groei van verkeerde bacteriën, met als gevolg gasvorming, diarree en koliek.

Hij eet het niet……

Paarden hebben dondersgoed in de gaten dat het gras aan het groeien is. Bijvoeren van hooi in een kaalgegeten weiland in het voorjaar, met de bedoeling om ze meer vezels te geven, is vaak zinloos. Het hooi is voor hun veel minder smakelijk dan het groeiende gras. En dus eten ze alle grassprietjes die opkomen en laten het hooi liggen. Met als gevolg niet alleen een risico voor meer zandopname, maar ook te weinig voedingsstoffen in zijn geheel. Zelfs als je paard op stal of in een paddock zet, gaan ze het hooi aan het einde van de winter minder graag eten. Als er nog goed, stof- en schimmelvrij ruwvoer te koop is dan smaakt dat hopelijk nog goed. Maar het oudere, stoffige hooi of kuil met licht bederf wordt vaak genegeerd of mondjesmaat gegeten.

Lekker vezelrijk voer

Een vezelrijke aanvulling kan ervoor zorgen dat de conditie en gezondheid toch goed blijft. Je kan denken aan wat luzerne, alhoewel je dat maar met mate kan geven, omdat het eiwitgehalte vrij hoog is. Ook bietenpulp is een vezelrijk voedermiddel, maar niet echt struktuurrijk (geef niet veel kauwtijd) en is wat bewerkelijk, omdat je dit in water moet laten weken. Er zijn meerdere vezelrijke producten op de markt die als aanvulling gegeven kunnen worden.

Bonpard Colon en Bonpard Forage

Bonpard Colon bevat vezels van lijnzaaddoppen, haverkaf, appelpulp, luzerne, zemelen, Johannesbrood

Bonpard Colon is een voorbeeld van een product met zowel vezels, in verschillende vormen voor een variatie in darmflora, als een goede ondersteuning met mineralen en vitaminen plus een levende gistcultuur als probioticum. Dit is een goede aanvulling naast je hooi of kuilvoer. En als je de dosering beperkt wilt houden (minder dan 2 kilogram per dag), geef dan Bonpard Forage erbij. Dit supplement bevat onder meer goed opneembare spoorelementen koper en zink, die in ruwvoer te laag voorkomen. Belangrijk, omdat de verhaarperiode energie en voedingsstoffen kost. En het is ook goed om het vitamine E aan te vullen, zolang het paard nog niet op de weide kan. Ook dit is voorzien in zowel Bonpard Colon als Bonpard Forage.

Dé aanvulling met voedingsstoffen die het paard echt nodig heeft!

Met gras stijgt de opname van vitamine E automatisch. Maar zoals je nu begrijpt, is het beter met weidegang even te wachten totdat het gras langer en steviger is geworden. Geduld is een schone zaak en beschermt je paard tegen verteringsklachten.