Als de dierenarts moet komen voor een paard met koliek, zal zij een lichamelijk onderzoek doen en proberen de ernst en oorzaak in te schatten. Veel koliek is te verhelpen met een injectie waardoor de darmen ontspannen en de koliek verdwijnt.

Meer onderzoek

Heeft een paard een paar keer per jaar koliek, dan is meer onderzoek nodig. Koliek is niet normaal en hoort een paard niet te krijgen. Uitgebreid onderzoek kan afwijkingen bij het paard aan het licht brengen. Gebitsproblemen, gedragsstoornissen (luchtzuigen), maagzweren, darmontstekingen, worminfecties, om er maar een paar te noemen. En dan heb je nog de wat minder opvallende symptomen. Bijvoorbeeld de manier van mesten, de mestkwaliteit, de buikomvang, winderigheid, eetgedrag, de body condition score, die stuk voor stuk niet specifiek zijn voor een bepaalde aandoening, maar wel een indruk geven van de voeropname en voerverwerking.

Vergeet het rantsoen niet

Heeft een paard meerdere keren koliek en is de oorzaak niet duidelijk, dan moet er ook naar het rantsoen gekeken worden. Niet elke dierenarts voelt zich daar comfortabel bij omdat kennis ontbreekt voor een goede rantsoen analyse. Maar dat hoeft geen reden te zijn dit onderdeel over te slaan. Roep samen de hulp in van een voedingsdeskundige dierenarts (Voedingsconsulent Paard) en beoordeel paard en rantsoen. Een goed voeradvies helpt het paard, en is uiteindelijk goedkoper dan spoedbezoekjes van de dierenarts.

Te vaak wordt te lang gewacht om het rantsoen mee te nemen in de analyse van de problemen die het paard heeft. Elke koliekaanval is potentieel een risico op een zeer ernstige situatie en dood van het paard.

Onbeperkt hooi is niet voor elk paard goed

Het totale rantsoen moet passen bij de capaciteit van het paard in voeropname en vertering. Als het paard een minder goed gebit heeft, kan koliek (of mestproblemen) ontstaan door de verkeerde kwaliteit ruwvoer te geven. Ook de gewenste hoeveelheid is niet altijd hetzelfde. Vaak wordt gedacht dat bij diarree klachten, mestwateren of koliek door een probleem in de dikke darm, onbeperkt ruwvoer de oplossing is. Dat is niet altijd zo. Sterker nog, soms kan onbeperkt veel ruwvoer juist de situatie verergeren. Daarnaast kan het krachtvoer en de hoeveelheid een rol spelen. Terugdringen van de hoeveelheid kan helpen, maar ook de samenstelling van het krachtvoer heeft invloed op de verteerbaarheid en afbraaksnelheid. Bij het onderzoek naar de oorzaak van koliekklachten hoort onderzoek van het rantsoen en een voeradvies. Een voeradvies voor het totale rantsoen, en niet een supplement met een ‘verteerbaarheidsverhogend’ effect.

Een potje met probiotica kan onderdeel zijn van het advies. Maar het toevoegen van een supplement op een niet passend rantsoen is als een druppel water op een gloeiende plaat!

Totale aanpak van het rantsoen met Bonpard

Op basis van jarenlange ervaring en op-maat-dieet formuleren van patiënten en wetenschappelijke kennis over voedermiddelen op darmpassage, verteerbaarheid, fermentatie en darmflora, zijn de Bonpard voeders ontwikkeld door dierenarts en specialist veterinaire diervoeding Anneke Hallebeek. Bonpard staat voor een totaal aanpak. De zak voer is onderdeel van het gehele rantsoen. De kwaliteit en de hoeveelheid ruwvoer zijn afgestemd op de oorzaak van de klachten en dus op het paard in kwestie. Bonpard Colon en Bonpard Motility hebben een geheel eigen toepassing en eigen voerschema.

Veel paarden met koliek of slechte mest krijgen een behandeling die de acute klachten verminderen. Maar om de situatie voor de langere termijn te verbeteren, is een uitgebreidere blik nodig op het voer, het voerschema en het management van het paard. En dat verdient het paard!