Voor paarden zijn er oneindig veel supplementen op de markt. Voor elk gezondheidsprobleem bij je paard dat je op Google intikt krijg je vele resultaten. Dat wordt lastig kiezen. Maar gaat dat supplement je paard beter maken? De gedachte dat het probleem met een enkel supplement verholpen kan worden, klopt meestal niet. Voor een gedegen aanpak van gezondheidsklachten is meer nodig. Gebruik een supplement alleen als je zeker weet dat je paard dit nodig heeft. Dat vergt extra inspanning en misschien zelfs kosten, maar op de lange termijn vaart zowel je paard als je portemonnee er wel bij.

Bonpard Forage of Bonpard Resistance?

Totale rantsoen moet kloppen

Het is beter eerst het paard en het rantsoen grondig te laten nakijken. Wat de voeding betreft moet het totaal wat het paard tot zich neemt passen bij wat nodig is. Om dat te beoordelen is soms een hele opgave. He gaat niet alleen om de berekening van de voedingsstoffen, maar ook om de ruwvoerkwaliteit, ruwvoerhoeveelheid, de eiwitkwaliteit en het aandeel zetmeel&suikers en vetten. Bij gebruik van Bonpard voeders geeft het voerschema de dosering aan van zowel ruwvoer als Bonpard voer. Zo is het rantsoen al zo goed mogelijk afgestemd op het betreffende paard. Supplementen zijn dan praktisch nooit nodig. Volg je niet het voerschema, dan kan het zijn dat een kleine dosering Bonpard Forage nodig is om de mineralen en vitaminen aan te vullen. Voor paarden met een allergische aandoening of een vermindering van de weerstand geeft het supplement Bonpard Resistance meerwaarde aan het rantsoen. Beide supplementen bevatten een aantal mineralen en vitaminen, maar kennen wel echt hun eigen toepassing.

Bonpard Forage

Heeft je paard voldoende aan ruwvoer, dan kan een aanvulling met Bonpard Forage de tekorten aan mineralen en vitaminen volledig oplossen. Het bevat geen energie en eiwit. Daarom is het ook voor paarden met overgewicht veilig om te voeren. De dosering is afgestemd op een hoeveelheid ruwvoer die voldoende is om het paard op gewicht te houden. De korreltjes zijn makkelijk (uit de hand) te voeren of eventueel te mengen met een klein beetje ander voer als het paard dit beter opeet. Door gebruik te maken van een speciale verbinding van de koper en zink mineralen, is de opname in de darm uitstekend.

Dosering bij vermageringsrantsoen

Heeft je paard overgewicht en geef je minder ruwvoer, dan kan de normale dosering van Bonpard Forage tekortschieten. Het rantsoen voor een paard dat gewicht moet verliezen mag geen tekorten hebben aan eiwitten en mineralen of vitaminen. Ook moet het paard minstens 1-1,25% van het lichaamsgewicht aan droge stof ruwvoer krijgen. Al met al voldoende reden om een vermageringsrantsoen eerst te laten uitrekenen, anders doe je het paard tekort.

Bonpard Resistance

Voor paarden met huidklachten (staart- en maneneczeem), een allergie of een verminderde weerstand als gevolg van ziekte is Bonpard Resistance geschikt. Dit is een goede ondersteuning om het paard gezonder te maken. Bonpard Resistance is samengesteld voor paarden die een rantsoen krijgen met in principe voldoende voedingsstoffen. Maar het immuunsysteem kan verbeteren met een klein aandeel extra van bepaalde mineralen en vitaminen. Daarnaast bevat Bonpard Resisance twee belangrijke ingrediënten voor de weerstand, namelijk DHA (Docosahexaenoic acid, een omega-3 vetzuur) en beta-1,3/1,6-glucanen uit gistcellen (Macrogard). Ook in dit geval moet het totale rantsoen op orde zijn om de weerstand te optimaliseren. Naast het supplement Bonpard Resistance zal het rantsoen ook voor een gezonde darmflora moeten zorgen. Dit kan met voldoende ruwvoer. Maar beter nog met een combinatie van verschillende vezelsoorten om zo een grotere en gezondere diversiteit te krijgen van de darmflora. Dit is de reden dat Bonpard Colon is opgenomen in het advies voor het gebruik van Bonpard Resistance. Lees hier meer over de effecten en unieke eigenschappen van Bonpard Resistance.

Bonpard Resistance vervangt niet Bonpard Forage

Krijgt je paard een rantsoen met Bonpard Forage en heeft hij of zij een verminderde of afwijkende weerstand, dan kan Bonpard Resistance daaraan worden toegevoegd. De dosering aan mineralen en vitaminen in deze twee supplementen is niet hetzelfde. Bonpard Resistance kan dus niet gebruikt worden als volledige aanvulling op een ruwvoerrantsoen. Dan kan het paard tekort krijgen van bepaalde voedingsstoffen. Met het juiste gebruik verbeter je met beide supplementen het rantsoen en de gezondheid van je paard.

Vraag bij twijfel advies aan je dierenarts of bij Bonpard.