Neem kennis op uit de Paardenvoerspecial. Dit is de extra uitgave voor abonnees van Bit, Paardenkrant/Horses.nl en Dressuur staat boordevol informatie over ……..je raadt het al paardenvoeding.

Kennis verspreiden

Het verbeteren van kennis over paardenvoeding is mijn belangrijkste missie. Via het schrijven van artikelen, door het geven van lezingen, het ontwikkelen van cursussen, direct advies en middels de Bonpard producten. Als op deze wijze steeds meer mensen weten hoe en wat te voeren, zal de paardengezondheid verbeteren. Voeding is namelijk vooral een ondersteuning en preventieve zorg voor het gezond houden van de darmwerking en darmflora, maar ook de orgaanfuncties, spiergebruik en immuniteit. En doordat de behoefte van het paard verandert tijdens het leven en de voedermiddelen een wisselende samenstelling hebben, is het een continue afstemming van rantsoen op wat het paard nodig heeft.

Ruwvoerkeuze

Zo vind je in de Paardenvoerspecial een artikel over de keuze van het ruwvoer. En blijkt dat deze keuze afhankelijk is van wat je paard nodig heeft. En wat je paard nodig heeft kan weleens van jaar tot jaar verschillen. Grofstengelig hooi als hij niet zoveel werk doet, gemiddeld hooi als je veel traint en wedstrijden gaat rijden en een nog betere kwaliteit als hij op leeftijd is en minder goed kan kauwen. Kortom, jij maakt de keuze en zoekt het geschikte voer.

Sportpaardenvoeding

Veel sportpaarden krijgen een uitgebreid menu van verschillende voedermiddelen en supplementen. Daarover ook een artikel in deze uitgave. Soms is het wel een hele bonte verzameling en is het de vraag of deze optelsom aan ingrediënten wel het juiste doel dient, namelijk een gezond paard met een optimale prestatie. Voer is ook in dit kader een ondersteunende factor. Een gezond paard presteert beter. En met de juiste soorten aan energie plus de voorziening van alle noodzakelijke aminozuren, mineralen en vitaminen zorg je voor een basis waarmee het paard vooruit kan. Het vervangt uiteraard nooit essentie van de training, die passend moet zijn bij de discipline en van een zodanige intensiteit en variatie dat je paard sterker en beter wordt.

Vitamine E en selenium

Extra aandacht geeft het artikel over vitamine E en selenium aan de noodzaak, maar ook het risico, van het gebruik van supplementen. Vitamine E is een voedingsstof die elk paard nodig heeft. De hoeveelheid vitamine E in het rantsoen wisselt bijna per dag.  Hoe weet je dan nog zeker of je paard genoeg krijgt? Behalve voor sportpaarden is het voor drachtige merries een belangrijk vitamine. En laat nu net tijdens de wintermaanden deze voedingsstof vaak onvoldoende in het rantsoen zitten. Voor selenium geldt dat hiervan soms iets extra’s nodig is, omdat het ruwvoer vaak zeer seleniumarm is. Geef je echter al een aantal kilogrammen krachtvoer dan is dit voor selenium vaak toereikend. Een overschot aan selenium kan voor paarden relatief snel giftig worden. Vitamine E en selenium zijn vaak samengevoegd in één supplement, maar niet elk paard heeft beiden extra nodig. Let dus goed op wanneer je wat toevoegt aan het rantsoen.

Bonpard dieetvoeding

En last but not least krijgt Bonpard aandacht met uitleg over de rol van deze voerlijn in het assortiment paardenvoeders op de markt. Bonpard voeders zijn nodig als paarden bepaalde gezondheidsproblemen hebben of er gevoelig voor zijn. Om zeker te weten dat je het voer op de juiste wijze inzet, maak je een keuze samen met je dierenarts. Niet alle klachten geven duidelijk aan wat je paard precies mankeert. Een goede diagnose plus een behandelplan, inclusief dieetadvies geeft het beste resultaat. Bonpard voeders kunnen tijdelijk een oplossing bieden, maar soms zal het paard deze voeding langere perioden nodig hebben. Klik op de foto om het hele artikel te lezen!

De missie om paardenkennis gemeengoed te maken van iedereen die paarden houdt, leidt er hopelijk toe dat meer paarden gezond blijven. Misschien zelfs wel zo gezond dat dieetvoer niet meer nodig is!