Nee hoor, er is geen zorg dat de voorraad paardenvoer binnen afzienbare tijd op raakt. Het is dan ook niet nodig paardenvoer te gaan hamsteren. Maar toch kan het gebeuren, dat de voerproductie even niet aansluit op de vraag. Soms is het voer pas over een aantal dagen of weken leverbaar. Een vervelende gewaarwording. Want wat doe je dan? Overstappen op ander voer?

De ruwvoer voorraad is niet snel helemaal op. Wel kan je over moeten schakelen op een andere soort of kwaliteit ruwvoer. Wat zijn dan de consequenties? Weidegang is gelukkig binnenkort weer mogelijk, maar kent ook wat beperkingen. Kortom, een gewaarschuwd mens telt voor twee. Weet wat je moet doen!

Het krachtvoer is op

Probeer altijd tijdig voer te kopen en een kleine voorraad te hebben. Wacht dus niet tot de bodem van de laatste zak in zicht is. Zo ben je in de gelegenheid een tekort tijdelijk op te vangen. Is het voer pas over een paar weken weer leverbaar, dan kan je de dagelijkse dosering aanpassen. Meestal kan het niet veel kwaad als je één of twee weken iets minder voer geeft. En daarna weer teruggaat naar de oorspronkelijke hoeveelheid. Je kan in de tussentijd de hoeveelheid ruwvoer wat verhogen. 

Voorkom plotselinge grote voerveranderingen, schakel niet abrupt over naar een krachtvoer met een geheel andere samenstelling. Overleg met de voerproducent of voeradviseur welk voer een vergelijkbare samenstelling heeft.  

Dieet aanpassen op advies

Paarden hebben een bepaalde dagelijkse behoefte aan voedingsstoffen. Maar het is niet zo, dat na een korte tijd (maand) van verlaagde opname, direct gezondheidsklachten ontstaan. Staat je paard op een speciaal dieet, neem contact op met je dierenarts (voedingsconsulentpaard) over de wijze waarop het dieet tijdelijk aangepast kan worden. Vaak zijn daar oplossingen voor te bedenken, zodat de gezondheid van het paard niet wordt benadeeld.

De meeste gezondheidsklachten ontstaan juist doordat het paard plotseling allerlei andere voedermiddelen krijgt. 

Het ruwvoer is op

De meeste fouragehandelaren zorgen altijd wel dat er een voorraad ruwvoer is. De beste strategie is om een grote hoeveelheid te kopen en daar de winter mee door te komen. Maar niet iedereen heeft zoveel opslagcapaciteit en koopt geregeld een nieuwe hoeveelheid. Als je regelmatig ander ruwvoer aankoopt, kan dit leiden tot verteringsklachten. Elke partij is anders en de vertering moet zich aanpassen. Bij een snelle wisseling van voer gaat deze aanpassing niet. Koliek, slechte mest of mestwateren zijn bekende gevolgen. Kennis van de gewenste kwaliteit voor de paarden en inkoop van telkens vergelijkbare kwaliteit kan problemen voorkomen. 

Stro of luzerne

Als het ruwvoer echt op dreigt te raken, wordt het lastiger. Dit is namelijk zo’n een essentieel onderdeel van het rantsoen, dat je hier niet mee kan stoppen. Je kan wel wat gaan verminderen, maar het paard mag niet minder krijgen dan 1,5 kg hooi per 100 kg lichaamsgewicht per dag. Als geen ander ruwvoer beschikbaar is, kan je het hooi mengen met wat stro. Stro levert minder energie en voederwaarde dan hooi. Meng niet meer dan ¼ tot max ½ van de hoeveelheid hooi als stro (dat laatste alleen bij een goede en dus fijne en zachte kwaliteit ruwvoer). Teveel stro geeft een risico op verstopping in de darmen. Luzerne is een ander soort ruwvoer, die je kan gebruiken. Luzerne is een eiwitrijk gewas. In Nederland te koop in voerzakken en soms in grote balen. De grote balen kunnen echter erg stoffig zijn. Dit stof is afkomstig van het verpulveren van de kleine, gedroogde blaadjes. Voor de luchtwegen van paarden niet erg gunstig. Vandaar dat luzerne in voerzakken gemengd is met wat olie of melasse. Ook luzerne kan maar een deel (ongeveer kwart tot eenderde ) van het hooi of kuilvoer vervangen, omdat het rantsoen anders wel zeer rijk aan eiwit wordt.

Ruwvoervervangers

Een ruwvoer vervanger is rijk aan vezels én heeft een bepaalde vezellengte. Juist door de vezellengte gaat het paard kauwen. Het kauwen zorgt voor speeksel en dat is belangrijk om de maag gezond te houden. De verkleining van het voer verbetert de verteerbaarheid. Daarnaast is kauwen een onmisbaar onderdeel van de dagbesteding en voorkomt het verveling en stalondeugden. Andere ruwvoer vervangers, zoals kortgesneden hooi of kunstmatig gedroogd gras zijn te koop voor paarden met een minder goed gebit. Dit kan voor andere paarden ook gebruikt worden, om daarmee de hoeveelheid hooi, tijdelijk, te verminderen. Het levert iets minder kauwtijd. Én het kan wel eens veel rijker zijn dan het hooi en teveel energie leveren met overgewicht tot gevolg. 

Geen ruwvoervervangers

Bietenpulp is een vezelrijk product, maar het paard hoeft er niet echt veel op te kauwen. De vezellengte is daar net tekort voor en je voert het als natte brij. Gezond voor de darmflora, maar geen echte ruwvoervervanger. Wortelen zijn een lekkere snack tussendoor en geven het paard even wat te doen. Maar ook dit is geen ruwvoervervanger.

Zorg bij alle aanpassingen en veranderingen die je doet, voor een geleidelijke overgang naar een nieuw te voeren product.

Weidegang

Omdat het gras weer gaat groeien, is bij een ruwvoergebrek, weidegang het licht aan de horizon. Denk ook hier aan een aantal belangrijke managementzaken:

  • Het grazen van kort gras kan leiden tot zandopname en problemen door zandophoping in de darmen.
  • Kort gras levert maar weinig struktuurvezels en stimuleert beperkt de darmbewegingen. Dit kan nadelig zijn voor de darmgezondheid.
  • Het afgrazen van kort gras geeft schade aan de grasplanten. Zo verschraalt de wei en kunnen onkruiden meer opkomen.
  • Het gras kan plotseling zeer suikerrijk zijn, zeker in het voorjaar. Dit is van veel factoren afhankelijk, maar het kort afgrazen is daar wel één van.
  • Let in het voorjaar op de nachttemperatuur. Als het na een zonnige dag ’s nachts kouder is dan 5 graden Celsius, kan het gras in de ochtend erg rijk aan suiker zijn.
  • Maak de overgang naar gras geleidelijk door elke dag een beetje meer gras te geven en het ruwvoer wat te beperken. Neem hier ongeveer 2 weken de tijd voor. Het snelgroeiende gras in het voorjaar is erg rijk aan energie en eiwit. Let op dat het paard niet te dik wordt.
  • Wacht met beweiding bij voorkeur tot het gras lengte heeft (15-20 cm) en dus vezelrijk is.

Voeradvies op maat nodig?

Mail dit ingevulde formulier en Anneke Hallebeek neemt contact op.

€66,55 (incl btw)