Het belang van een kwalitatief goede biestopname voor veulens

Auteur – Rebecca Koopmans

Een pasgeboren veulen is kwetsbaar voor infecties, omdat het bij de geboorte nog geen eigen antistoffen heeft en de enige manier waarop een veulen deze belangrijke antistoffen ontvangt, is via de biest van de merrie.

In deze blog leggen we uit waarom kwalitatief goede biest van de merrie cruciaal is voor de gezondheid van je veulen en wat je kunt doen als het veulen onvoldoende biest (colostrum) van de merrie binnenkrijgt.

Waarom is kwalitatief goede biest van de merrie zo belangrijk?

Biest is de eerste melk die een merrie produceert na de geboorte en bevat een hoge concentratie aan antistoffen en andere essentiële voedingsstoffen. De opname van antistoffen uit biest vindt plaats in de dunne darm van het veulen. Hierbij zijn de eerste zes tot acht uur cruciaal: de meeste antistoffen worden in deze periode opgenomen. Na 24 uur sluit de darmwand zich voor de opname van antistoffen.

Daarom is het van groot belang dat een veulen binnen deze tijd voldoende biest van hoge kwaliteit drinkt. Idealiter moet een veulen binnen 24 uur minimaal twee liter hoogwaardige biest binnenkrijgen.

Naast antistoffen bevat biest ook B-lymfocyten, lysozymen, lactoferrine en andere stoffen die bijdragen aan de ontwikkeling van het immuunsysteem van het veulen. Ook bevat biest groeifactoren en hormonen die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van het maagdarmkanaal.

Bonpard Colostrum, aanvulling voor biest van de merrie

Gevolgen voor het veulen van onvoldoende biestopname

Wanneer een veulen onvoldoende antistoffen uit biest opneemt, heeft hij een groter risico om ziek te worden. Denk aan diarree, navel-, long-, gewrichts- of andere ontstekingen. In ernstige gevallen kunnen veulens snel verzwakken, koorts krijgen, stoppen met drinken en zelfs overlijden.

Onvoldoende opname van antistoffen in de eerste levensuren is de meest voorkomende oorzaak van immunodeficiëntie bij veulens en komt voor bij 3-25% van de pasgeboren veulens. Om te controleren of een veulen voldoende antistoffen heeft opgenomen, kan een dierenarts een bloedtest uitvoeren.

Wanneer je dus twijfelt of het veulen voldoende biest heeft gedronken is het van (levens)belang dat je de dierenarts op de hoogte stelt en samen een behandelplan opstelt.

Wat kan je doen wanneer de merrie geen, of te weinig biest produceert?

Als een merrie onvoldoende biest produceert, of als het veulen om een andere reden onvoldoende biest binnenkrijgt, is het belangrijk om extra antistoffen toe te dienen. Dit doet de dierenarts. De methode hiervoor hangt af van de leeftijd van het veulen:

  • Binnen 18 uur na de geboorte: Antistoffen kunnen via een sonde rechtstreeks in de maag van het veulen worden toegediend. Dit kan met biest van een andere merrie, kunstbiest. Een andere optie is het toedienen van plasma van een gezond paard of speciaal geproduceerd hyperimmuunplasma.
  • Na 18 uur: De darmwand neemt geen antistoffen meer op. In dit geval moeten de antistoffen via een steriel infuus direct in de bloedbaan worden toegediend. Hiervoor zijn alleen plasma of hyperimmuunplasma geschikt.

Bonpard Colostrum: een hoogwaardige kunstbiest, aanvulling op de biest van de merrie

Sinds kort hebben wij onze eigen kunstbiest ontwikkeld, Bonpard Colostrum, als onder andere aanvulling op de biest van de merrie.

Het product bevat een uitzonderlijk hoge concentratie Immunoglobuline G (IgG) (39%), een van de belangrijkste antilichamen die de weerstand van het veulen versterkt. Aan het receptuur is prebiotica toegevoegd, wat een gezonde darmflora bevordert door de al aanwezige microbiota te voeden en zo de ontwikkeling van een diverse en evenwichtige darmflora te ondersteunen. Naast IgG worden ook andere bioactieve stoffen bewaard, zoals lactoferrine, lysozym en lactoperoxidase.

Bonpard Colostrum kan je preventief toedienen als immuniteitsbooster direct na de geboorte (bij voorkeur binnen de eerste zes uur, na biestopname via de merrie). Daarnaast is het aan te raden als aanvulling voor veulens die onvoldoende biest hebben binnengekregen, bijvoorbeeld door ziekte, onvoldoende biest(kwaliteit) van de merrie, verlies van de merrie, vroeggeboorte of een tweelinggeboorte. Ook bij milde darmverstoring of na behandeling met antibiotica kan het worden gegeven ter ondersteuning van de darmflora.

Verder kan je Bonpard Colostrum ideaal combineren met Bonpard Equimel, voor een complete ondersteuning in het veulenseizoen. Bonpard Colostrum en Equimel zijn beide ook los te gebruiken.

Naast veulens hebben ook volwassen paarden baat bij Bonpard Colostrum: de ingrediënten hebben een positief effect op het immuunsysteem, de darmgezondheid en het herstelvermogen.

Bonpard Colostrum, with foal drinking

Hoe dien je Bonpard Colostrum toe?

Bonpard Colostrum kan eenvoudig worden aangemaakt met water of melk (van de merrie of kunstmatig, zoals Bonpard Equimel).

Dosering voor veulens als aanvulling:
Meng 90 g poeder met lauwwarm water en dien het veulen de oplossing toe via een spuit of fles.

Dosering voor volwassen paarden en pony’s:
Bonpard Colostrum kan eenvoudig aan het dagelijkse voer worden toegevoegd.

  • In periodes van verhoogde belasting:
    • Paarden: 2 keer per dag 25 g
    • Pony’s: 2 keer per dag 12,5 g
  • Voor onderhoud van een goede immuunfunctie:
    • Paarden: 1 keer per dag 25 g
    • Pony’s: 1 keer per dag 12,5 g

De rol van de dierenarts

Zoals eerder benoemd in deze blog kunnen er verschillende redenen zijn waardoor het veulen onvoldoende biest binnenkrijgt. Vermoed je dat je veulen te weinig biest heeft gedronken of dat de merrie te weinig biest produceert? Neem dan contact op met jouw dierenarts om merrie en veulen te laten onderzoeken. Als de oorzaak achterhaald is kan een optimaal plan opgesteld worden, waar Bonpard Colostrum deel van kan uitmaken.

Bonpard Colostrum is te bestellen via jouw dierenarts

Ben je geïnteresseerd in Bonpard Colostrum? Het is direct verkrijgbaar via jouw dierenarts, maar sinds 2023 heeft Bonpard in samenwerking met de dierenarts nu ook de mogelijkheid om Bonpard producten gemakkelijk thuis of op stal laten bezorgen. Bestel via de webshop op deze website, geef aan wie jouw dierenarts is en je bestelling wordt direct aan huis of op stal geleverd!