Nieuwe supplementen

De supplementen Bonpard Forage en Bonpard Resistance zijn sinds begin 2017 bij de dierenarts te verkrijgen. Eind oktober is een klein onderzoekje gestart om ervaringen te horen van gebruikers, zowel dierenartsen als paardeneigenaren. Het is nog wat kort dag voor een echte effectiviteitsstudie. de dierenarts moet eerst zelf bekend raken met deze producten. Het duurt enige tijd voordat de verkoop naar de paardeneigenaar op gang komt en effecten zichtbaar zijn. De enquête is opgezet en uitgevoerd door Myrna van Laarhoven (Student HAS den Bosch).

Bonpard Forage

Het blijkt dat dierenartsen goed bekend zijn met de Bonpard producten en daarom ook  graag deze nieuwe supplementen wilden gaan gebruiken. Ruim 60 praktijken zijn hiermee gestart. Sinds eind oktober afgelopen jaar is er een duidelijke toename in het gebruik van met name Bonpard Forage. Toch bijzonder, want  Bonpard Forage wordt meestal gebruikt voor gezonde paarden. Dit betekent dat de dierenarts oog heeft voor de preventieve werking van voeding op de gezondheid van het paard. Het brokje wordt goed door paarden geaccepteerd en de eigenaren zijn zeer tevreden over de toedieningswijze en dosering. Slechts 100 gram voor een paard van 500 kg, is ongeveer een handje per dag. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld paardenkoeken. De dosering daarvan is hoger (tot meer dan 300 g per dag), de smakelijkheid wisselend en de koeken zijn niet altijd makkelijk breekbaar.

Bonpard Resistance

Bonpard Resistance is een supplement dat beter herkenbaar is voor het werkgebied van de dierenarts. Paarden met een verminderde weerstand komen regelmatig voor. Via paardenwinkels en internetshops is er een redelijk arsenaal aan producten te koop ter verbetering dan de weerstand. Helaas ontbreekt vaak een goede onderbouwing voor de werkzaamheid . Bonpard Resistance wordt voorgeschreven voor paarden met staart- en maneneczeem, verminderde weerstand door stress of ziekten of mok. De samenstelling is gebaseerd op wetenschappelijke kennis over de relatie tussen voedingsstoffen en immuniteit. Ook al is de smakelijkheid in vergelijking met Bonpard Forage ietsje minder, de opname was bij de ruime meerderheid goed, zeker na een geleidelijke gewenningsperiode. De conclusie is dat dit supplement een gerichte toepassing heeft, maar wel extra begeleiding vergt en een goede uitleg over het gebruik.

Positief

Dierenartsen staan zeer positief tegenover het gebruik van Bonpard supplementen. Bonpard Forage is een waardevolle aanvulling van het Bonpard assortiment om voor gezonde paarden die geen of weinig krachtvoer krijgen, een goed product te kunnen aanbieden. Daarnaast ziet men positieve effecten van het gebruik van het Bonpard Resistance supplement bij paarden met een verminderde weerstand.

Verder bleek dat een ruime meerderheid van de paardeneigenaren graag voeradvies van de dierenarts willen voor hun paard. De dierenarts kan met de duidelijke informatie en voerschema’s van de Bonpard producten prima advies geven. Met extra kennis over paardenvoeding van de nascholingscursus Voedingsconsulent Paard, is het voor elke dierenarts mogelijk paardeneigenaren bij te staan in het goed voeren van hun paarden.