Je oog is gevallen op de Bonpard producten. En nu wil je deze graag zo snel mogelijk gaan proberen. Toch is het advies om eerst even bij de dierenarts langs te gaan. Voor een bevestiging van de voerkeuze, maar ook een extra behandeling als dat nodig is. Hoe beter het vakmanschap van de dierenarts gecombineerd wordt met de juiste voeraanpassing, des te sneller zie je resultaat. Daarmee bewijs je je paard een dienst!

Door de bomen het bos niet meer zien

De hoeveelheid voedingsproducten die te koop zijn voor paarden neemt toe en is absoluut onoverzichtelijk. Dit maakt een voerkeuze erg ingewikkeld. Want waar begin je? Veel fabrikanten geven een assortiment overzicht op hun website, maar niet allemaal. Wil je een keuze maken op basis van ingrediënten en gehalten, dan zal je vaak achter informatie aan moeten. En heb je zelf al veel kennis nodig om de juiste keuze te kunnen maken. De meeste paardeneigenaren kiezen een aanvullend voer of supplement op basis van reclame en ervaringen van bekenden. Helaas pakt dit niet altijd goed uit.

Gokken met de gezondheid van je paard

Heeft je paard bijvoorbeeld een minder goede conditie, of is hij wat futloos, dan wil je daar een iets aan doen. Als je zoekt op dokter Google vindt je vast wel een passend product. En dan maar hopen dat het product het gewenste effect heeft. Weinig producten zijn wetenschappelijk onderzocht en kunnen echt gezondheidsclaims maken. De omschrijvingen zijn meestal zodanig gekozen dat het wettelijk gezien mag. En over de ingrediënten zijn allerlei artikelen te vinden met positieve verhalen. Zie je of voel je een verbetering, dan is de relatie met het supplement of voer snel gemaakt. En toch is dit niet per definitie oorzaak en gevolg. Misschien heb je ook andere dingen aangepast en een beetje meer hooi gevoerd of net iets minder zwaar werk gedaan. Het kan zelfs een placebo effect zijn op basis van het veranderde gedrag van jou naar je paard. Kortom, wat je eigenlijk doet is gokken.

Veel klachten zijn niet specifiek

Nu weet niet elke dierenarts alle ins-en-outs van alle voedingssupplementen en paardenvoeders. Wel kan de dierenarts met onafhankelijke blik naar je paard kijken en onderzoek doen naar de gezondheid. Want misschien is er wel meer aan de hand dan alleen maar wat minder energie en verlies van conditie. Symptomen of klachten zijn vaak niet erg specifiek en kunnen door meerdere oorzaken ontstaan. Blijf je eerst een paar maanden zelf wat “aanmodderen”, dan komt dit de gezondheid van het paard niet ten goede. Nader onderzoek kan soms een infectie, stofwisselingsaandoening of wormbesmetting aantonen. En dan is vaak meer nodig, dan alleen een ander voer of supplement. Of in ieder geval zal het herstel beter zijn, als de aanpak meer gericht is op de oorzaak van het probleem.Een passende verandering van het rantsoen of toevoeging met een gericht supplement kan natuurlijk ondersteunend zijn. Dierenartsen met een Voedingsconsulent Paard opleiding zijn getraind in het geven van voeradvies.

Bonpard, via de dierenarts, met de dierenarts

De dierenarts is de centrale figuur in de gezondheidszorg van je paard. Daarom zijn Bonpard producten verkrijgbaar bij de dierenarts. Overleg met je dierenarts welke zorg je paard nodig heeft en of het rantsoen alles biedt voor een goede gezondheid en prestatie. Voeding is een cruciale schakel in de preventieve gezondheidszorg. De producten van Bonpard zijn gericht op het gezond maken en gezond houden van paarden. Juist voor paarden met chronische klachten kan een rantsoen met Bonpard producten verbetering geven en klachten voorkomen. De Bonpard dieetvoeders hebben een speciale status, omdat ze voldoen aan de wettelijk gestelde eisen voor voeders bestemd voor een bijzonder voedingsdoel. Dat geeft de mogelijkheid om op voeretiket en andere materialen specifiek te zijn over het doel van het product. Zo is bijvoorbeeld Bonpard Colon een voer voor ter compensatie voor chronische spijsverteringsstoornissen in de dikke darm, zoals koliek of water bij de mest.

Totale rantsoen maakt het resultaat

Naast het maken van een goede diagnose, kan de dierenarts ook helpen bij het opstellen van het totale rantsoen. Bonpard is een aanvullend voer naast ruwvoer. De dosering en de totale samenstelling van het rantsoen is belangrijk om het te verwachten effect ook te krijgen. Op een paard van 600 kilogram zal een handje Bonpard Colon geen verandering van de darmflora geven. Hoeveel dan wel? Dat reken je uit met behulp van het voerschema uit de voerfolder. Daarvoor is het juiste gewicht van het paard nodig en een goede inschatting van het werk. Het voerschema gaat uit van een bepaalde kwaliteit ruwvoer, ook dat dient even gecontroleerd te worden. Tenslotte is een verandering in het rantsoen voor paarden soms juist oorzaak van klachten, en staat een overgangsschema in de voerfolder voor de eerste drie tot vier weken. Voorkom rekenfouten en vul dit schema samen met je dierenarts in.

Bij de dierenarts of via de webshop

Kortom, voordat je Bonpard aanschaft, overleg met je dierenarts en laat je dierenarts het paard onderzoeken. Maak samen een plan om de gezondheid te optimaliseren of te verbeteren. Veel dierenartsen verkopen zelf Bonpard producten. Niet alle dierenartsen hebben dit op voorraad, maar kunnen dit wel binnen 1-2 dagen in huis hebben. Het kan prettig zijn om het zelf te bestellen en het thuis te laten leveren. Er zijn dan ook enkele webshops die de Bonpard producten in het assortiment hebben. Deze webshops zijn gerelateerd aan een dierenartsenpraktijk of hebben een dierenarts in dienst. Dit zijn Dierapotheker.nl, Medpets.nl en Sportpaardenarts.nl . Het is de bedoeling dat vóór de bestelling contact is geweest met een dierenarts voor overleg. Heeft je paard een Bonpard dieetvoeding nodig, dan is het slim om de voerbehoefte te berekenen voor bijvoorbeeld 2-3 maanden (standaard periode) en in één keer te bestellen. Dit kan korting opleveren bij aankoop, zowel bij de dierenarts als de webshops.