Mijn paard heeft teveel zandopname

Met eten kan zand binnenkomen. Een beetje zand zal met een goede darmwerking voor het merendeel met de mest verdwijnen. Problemen ontstaan als het paard teveel zand binnenkrijgt en als de darmen minder goed functioneren. Zand hoopt op in de blinde- en/of dikke darm. Het veroorzaakt schade aan de darmwand en verstoort de darmflora. De darmen functioneren onvoldoende. Bij ernstige zandophoping kan een verstopping het gevolg zijn. Door fermentatiestoornis krijgt het paard slecht verteerde en te dunne mest.

Met de handschoentest controleert de dierenarts de hoeveelheid zand in de mest.

Aanpak van dit probleem

Bij ernstige zandophoping is behandeling van de dierenarts nodig. Laat het paard geen voer met veel zand eten. Voer het hooi niet vanaf een zandbodem. Zorg dat het paard veel ruwvoer krijgt. Dit stimuleert de darmbewegingen, waardoor het zand met darminhoud gemengd wordt en in de mest terechtkomt. Extra beweging van het paard stimuleert ook de darmpassage. De darmflora heeft ondersteuning nodig. Verschillende typen vezels zorgen voor een variatie aan gezonde darmbacteriën. Beperking van zetmeel en suikers voorkomt groei van verkeerde bacteriën. Extra pro- en prebiotische ingrediënten zijn goed voor de darmgezondheid.

Onze oplossing

Bonpard COLON is speciaal ontwikkeld ter compensatie van chronische spijsverteringsstoornissen in de dikke darm, zoals bij paarden met een minder gezonde darmflora. Veel vezelrijke grondstoffen plus levende gistcellen (probioticum) stimuleren de groei van de “goede” bacteriën.  Daarnaast bevat het voer alle essentiële voedingsstoffen die het paard nodig heeft. Het aandeel zetmeel&suikers is beperkt.

Meer informatie over Bonpard Colon