Mijn paard heeft spierbevangenheid

Paarden krijgen acute spierbevangenheid van plotseling hele zware training of een ongeval (in de sloot). Maar ook van verkeerde voeding, een verkeerde training of als gevolg van een stofwisselingsstoornis. De ernst is zeer variabel. Een lichte vorm van spierbevangenheid kan lijken op stijfheid na een zware training. Ernstige gevallen zijn paarden die tijdens het werk plotseling veel zweten, niet verder kunnen en donkere urine krijgen. Deze paarden hebben direct diergeneeskundige hulp nodig. Komt spierbevangenheid vaker voor bij je paard dan is onderzoek nodig door de dierenarts om de oorzaak op te sporen.

Aanpak van dit probleem

Het rantsoen en de training moeten goed op elkaar zijn afgestemd. Een grondige rantsoenanalyse kan tekorten opsporen van elektrolyten, eiwitten of energie die oorzaak kunnen zijn van spierbevangenheid. Paarden met een stofwisselingsstoornis, zoals PSSM (polysaccharide storage myopathy) of RER (recurrent exertional rhabdomyolisis) zijn zeer gevoelig voor zetmeel en suikers. Krachtvoer voor sportpaarden bevat voornamelijk zetmeel en suiker als energiebron. Deze paarden hebben een andere energiebron nodig, zodat ze zonder problemen, goed kunnen presteren. Vezels en vetten zijn voor paarden met spierbevangenheid goede alternatieven. Daarnaast moet het rantsoen voldoende nutriënten bevatten die sportpaarden nodig hebben, zouten, aminozuren en vitaminen.

Onze oplossing

Bonpard Muscle is speciaal ontwikkeld voor nutritioneel herstel, zoals voor paarden met spierbevangenheid. Het vetgehalte is hoog en het aandeel zetmeel en suikers laag.

Meer informatie over Bonpard Muscle